Minden, amit az SZJA 2022. évi visszatérítésről érdemes tudni

A Magyar Közlöny 2021. évi 179. számában jelent meg a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet, majd 2021. október 31-én az adóhatóság (NAV) is közzétette honlapján a szükséges nyilatkozatot a kedvezményre való jogosultságról és az adategyeztetés módjáról. Mindezek nagyban segítenek eloszlatni a technikai és eljárási bizonytalanságokat mind az szja-szerint adózók, mind a katás és ekhós vállalkozások adóvisszatérítésére vonatkozóan is. A következőkben az adóvisszatérítés  legfontosabb szabályait és az adózók tennivalóit foglaljuk össze.

A legfontosabb tudnivaló, hogy 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót (szja). A visszatérítés egyszeri, az kizárólag a 2021. évi szja-ra vonatkozik. Az szja-visszafizetés felső határa 809.000 forint.

A visszatérítés felső határát a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér szja-adótartalma, azaz 15 százaléka alapján állapítja meg a jogszabály. A visszatérítés összege legfeljebb a 2020. decemberi KSH-adatok alapján számolt éves bruttó átlagkereset tizenkétszeresének és a 15 százalékos szja mértéknek a szorzata, ezer forintra kerekítve, vagyis 809.000 forint.

Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, így azok, akik már igényeltek családi adókedvezményt, csak a maradék személyi jövedelemadó összegéig jogosultak a családi adó-visszatérítésre. Ha a magánszemély összevont adóalapját terhelő adó ennél az összegnél kevesebb, akkor a visszatérítés összege az adó összege, vagyis nem lehet élni a visszatérítéssel.

Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók is: az ekho-szerint adózóknak az ekho személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 százalék) jár visszatérítésként, ami nem haladhatja meg a 809.000 forintot. A katások az átalányadó egynegyedét (25 százalékát) kapják vissza. A legtöbb főállású katás vállalkozó havi 50.000 forint adót fizet be, az ő esetükben tehát az idén befizetett 600.000 forint negyede, azaz 150.000 forint jár majd vissza.

Ha a magánszemélynek van szja, kata és ekho szerint adózó jövedelme is, akkor a különböző adónemekből visszaigényelhető összegek együttesen nem haladhatják meg a 809.000 forintot.

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak az adózónak, akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek. Ha a jogosult nem részesül családi pótlékban, ezért kiutalási adatok nem állnak a NAV rendelkezésére, a magánszemélynek erről nyilatkozatot kell beadnia a VISSZADO nyomtatványon 2021. december 31-ig, ebben az esetben 2022. február 15-ig a NAV kiutalja a visszatérítést.

Azoknak a jogosultaknak, akik határidőben nem nyilatkoznak, illetve akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, nem utal automatikusan a NAV, ők önállóan elkészített személyijövedelemadó-bevallásban igényelhetik a visszatérítést.

A jogszabály eredetileg csak arról rendelkezett, hogy az szja-visszatérítéssel szemben a NAV visszatartási jogot nem gyakorolhat, tehát hiába van fennálló adótartozása az adózó magánszemélynek, az nem befolyásolja az szja kedvezmény kifizetését. Harmadik fél – tipikusan ilyen a banki jelzálogból és egyéb, követeléskezelőknek átadott követelésekből eredő követelések – által végrehajtási eljárásban érvényesített követelése kapcsán azonban az szja-visszatérítés nem volt mentes a letiltás alól. A 17/2022. (I. 24.) Korm. rendelettel beiktatott, 2022. január 25-étől hatályos módosítás értelmében a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint a visszatérítés előlege tekintetében a megállapított előlegre nem lehet a követelésfoglalást foganatosítani addig, amíg fennáll a koronavírus miatti veszélyhelyzet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy harmadik fél nem érvényesítheti követelését az szja- visszatérítésre jogosult fél ebből származó 2022 februári bevételén.

Egyéni vállalkozó adóvisszatérítése
A visszatérítés annak az egyéni vállalkozónak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

A kedvezmény az összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni részére érvényesíthető, a visszatérítés összege maximum a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér és a 15 százalékos adókulcs szorzata, azaz 809.000 forint lehet. Az a család, ahol egy szülő tudja érvényesíteni a kedvezményt, egy gyermek esetén bruttó 516.000 forintos, két gyermek esetén bruttó 716.000 forintos, míg három gyermek esetén bruttó 1,109 millió forintos bér esetében juthat a maximális, 809.000 forintos szja-visszatérítéshez.

A főállású egyéni vállalkozó a visszatérítést az szja-bevallásban (a NAV által elkészített adóbevallási tervezet felhasználásával) igényelheti. A kedvezmény a vállalkozói kivét, vagy az átalányban megállapított jövedelmet terhelő és a 2021-ben negyedévente megfizetett adóelőleg terhére érvényesíthető, legfeljebb a 809.000 forint felső határig.

A munkaviszonnyal is rendelkező egyéni vállalkozónak a kedvezményt a NAV előlegként utalja ki a munkáltatótól beérkezett adatok alapján, a munkáltató által a 2021-re levont szja-előleg alapulvételével. Az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemből negyedévente megfizetett adóelőleget pedig a magánszemély az szja-bevallásában (a NAV által elkészített adóbevallási tervezet felhasználásával) igényelheti vissza. A munkaviszony után visszatérített adó összege és az egyéni vállalkozói tevékenység után visszatérített adó összege együttesen nem haladhatja meg a 809.000 forintot.

Katás egyéni vállalkozó adóvisszatérítése
A kisadózó egyéni vállalkozó a 2021. évben az őt terhelő tételes adó 25 százalékának visszatérítésére jogosult. A kisadózónak a visszatérítés személyijövedelemadó-kedvezményként jár.

Ha a kisadózó a 2021. évben a személyi jövedelemadóból is jogosult visszatérítésre, mert van összevont adóalapba tartozó jövedelme, akkor a tételes adó alapján járó visszatérítés a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összegen felül vehető figyelembe, de a két összeg együttesen nem haladhatja meg a 809.000 forintot.

Az adóvisszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, vagy kisadózóként jogosult lenne. Ha a kisadózó és a házastársa ennek a feltételnek megfelel, a visszatérítést mindketten igénybe vehetik.

További információk
Az szja visszatérítéssel kapcsolatban részletes információk a NAV honlapjának erre a célra létrehozott aloldalán találhatók. Javasoljuk, hogy az érintettek kérdés esetén mielőbb egyeztessenek könyvelőjükkel.

Utoljára rissítve: 2022. január 27. napján

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2022
03/
03

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2022
03/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak) / Payout for royalties collected from abroad

2022
06/
30

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek 2021. évi felhasználása) / Payout for sound recordings used in 2021

2022
08/
01

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of audiovisual forms

2022
09/
30

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások - 2021.) / Payout for audiovisual recordings used in 2021

2022
11/
30

2022. évi jogosultkutatás / Search process of unknown rightholders