2017 03/02

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Alig pár hete debütált az Örkény Színház publikuma előtt a magyar költészet gyöngyszemeit megelevenítő Anyám tyúkja (2.) című előadás. Ahogy az előre jósolható volt, a darab nagy sikert aratott. A műben jelentős szerepet vállaló Für Anikóval a bemutató fogadtatása mellett a mozgalmasan induló esztendő további feladatairól, valamint az eddig megtett szakmai útról is beszélgettünk. A rendkívül kellemes hangú és nagy népszerűségnek örvendő színművésznő sikereiről szerényen szól, az életben pedig a jó dolgokra nem járandóságként, hanem ajándékként tekint.
 
- Az Anyám tyúkja (1.) című darabot 2014-ben mutatta be az Örkény Színház, stílszerűen a Magyar költészet napján, április 11-én. Az előadások a mai napig is teltházasak. Milyen várakozásokkal készültek a folytatásra, az Anyám tyúkja (2.) fogadtatására?
- Hittünk abban, hogy a közönség szeretni fogja ezt az összeállítást is. Már közvetlenül a bemutató után nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Önmagáért beszél az a tény is, hogy március végéig minden előadásra elkeltek a jegyek. Csodálatosan válogatott és szerkesztett anyag. Az élet teljes spektrumát a magyar költészet remekművein keresztül mutatja be. Szinte fáj ennyi gyönyörűséget – bölcsességet mondani – hallgatni egyetlen este!
 
- Milyen más darabokban találkozhat Önnel a közönség?
- Jelenleg kilenc előadásban játszom. Szerepelek a Rózsavölgyi Szalon Válótársak-jában Lengyel Ferenccel, de a Trafóban is vendégeskedem  a Dollár Papa Gyermekei társulattal a Csehov című darabban. Anyaszínházamban, az Örkényben pedig a két Anyám tyúkjában, a nőNyugatban – ez a Thália Stúdióban látható –, a Liliomfiban, a Hamletben, a Bernhardi-ügyben, a Mesél a bécsi erdőben lépek színpadra.

Fotó és borítókép: Deák Szabolcs

 
- Az Örkény nézőterének áprilisban kezdődő felújítása alatt hol vendégeskedik majd a színház?
- A Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója, Bán Teodóra vett minket szárnyai alá, így a munkálatok időszaka alatt a Városmajor vendégei leszünk. Édes teherként tekintünk az előttünk álló hónapokra, igaz ugyan, hogy a megszokott közegből kikerülünk, viszont a nézőtér felújítása, korszerűsítése már régóta esedékes. Hiszem, hogy kedves közönségünk követni fog minket a Városmajorba, és őket feldobja majd ez az újszerű helyzet. Az átépítés időszakát tekintsük tehát inspiráló kalandnak úgy a színészek, mint a nézők számára.
 
- Visszaforgatva egy kicsit az idő keretét, mikor döntött úgy, hogy a színházi pályát választja hivatásul?
- Amikor felvettek a Színművészeti Főiskolára, azt gondoltam, rendben, hát legyen, megpróbálok helytállni ezen a pályán, ha már egyszer alkalmasnak találnak rá. Azt ezt megelőző, körülbelül tíz évben ugyanis az Iparművészeti Főiskola valamelyik textiles szakára készültem. A végeredmény szempontjából végül is mindegy, a célom csupán annyi volt, hogy olyan pályát válasszak, hogy ne a hétvégéket várjam ácsingózva.
 
-  A színház felé terelgető – ahogy egyszer korábban nyilatkozott – „baljós előjelek” már jóval a főiskola előtt jelentkeztek. Nagymamája az Operaház ösztöndíjasa, nagypapája amatőr színjátszó, édesanyja pedig énektanár, előadó művész volt.
- Igen, ez így van. Talán sorsszerű, hogy éppen ezt csinálom. Hiszem, hogy   mindenki kapott tehetséget valamihez. Egyesek finom süteménykölteményeket készítenek, vagy stabil és tetszetős ácsszerkezeteket, mások remekül értik a gyerekek nyelvét, és sorolhatnám reggelig.  Én a színházi pályán próbálom megtalálni és megállni a helyem, és talán sikerül is, hiszen a színpad eddig még nem dobott le magáról.
 
- Sőt, pályafutása során értékes kitüntetésekkel, Jászai Mari-díjjal, Mensáros László-díjjal, Érdemes művész címmel ismerték el művészetét.
- Mindez megtisztelő, de az ember nem ezért csinálja.  Profán hasonlattal élve a versenyló sem a kockacukorért fut, hanem azért mert szeret futni. Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.
 
- Számos színpadi szerepe mellett az egyik legnépszerűbb szinkronszínész. A magyar nézőknek szinte elképzelhetetlen Cameron Diaz, Uma Thurman, vagy éppen Sandra Bullock karaktere az Ön hangja nélkül.
- Igen, ők az én „három barátnőm”, de azóta volt szerencsém más remek színésznőket is magyarítani, mint pl. Marion Cotillardt vagy Charlize Theront. Ezzel kapcsolatban van egy mókás történetem. Angolul tökéletesen beszélő kedves ismerősöm felhívott azzal, hogy a Szív bajnokai című filmet akarta megnézni eredeti nyelven az interneten, de kikapcsolta, mert Sandra Bullock nem az én hangomon szólalt meg. Mondtam, hogy tiszta őrült, hiszen az az ő saját hangja, de azt mondta, hogy neki így élvezhetetlen, és megvárja a filmet az én szinkronommal.
 
- A gyerekek körében pedig Bizonyára Shrek párja, a bájos Fiona hercegnő magyar hangjaként könyvelhet el sikereket.
- Így igaz, a gyerekeknél protekcióm van, azonnal bevágódom náluk, mikor beazonosítják a hangomat. Legutóbb egy baráti társaságban egy kilencéves forma kisfiú figyelt hosszasan. Ezt látva az édesanyja elárulta neki, hogy „ő a Fiona hangja”, mire a kisfiú elkerekedett szemekkel csak ennyit mondott: „ Asztaaa…!”  Egyébként csodás érzés az is, amikor anyukák állítanak meg az utcán, hogy elmondják, csemetéjük ronggyá hallgatja a Mazsola-sorozat valamelyikét, a Tündér Lalát vagy a többi, gyerekeknek szóló hangoskönyvemet.
 
- Művészetében a zenének is kulcsszerepe van. A Nőstény álom, illetve a Kitalált világ után mikor születik meg a következő lemez?
- Már jóideje kezd körvonalazódni egy újabb lemez, de a megvalósítás lassan érik, hiszen Hrutka Róbert, Bereményi Géza és jómagam  igen csak elfoglaltak vagyunk. Így is sok koncertmeghívásnak teszünk eleget, legközelebb március 18-án, a B32-ben játszunk trió felállásban: Hrutka Róberttel és Kalmus Felíciánnal. Az énekléssel kapcsolatban felétlenül meg kell említenem énekmesterem, Bagó Gizella nevét, aki – a főiskola első évétől kezdve –mérhetetlen szakmai alázattal, szívvel és profizmussal segít nekem és sok más művésztársamnak.  Sokunk nevében mondhatom tehát, hogy ő egy igazi etalon!

- Színházi előadások, szinkronszerepek, koncertek. Ennyi feladat mellett mi jelenti az igazi kikapcsolódást, feltöltődést?
- Amikor szeretteimmel lehetek. És ha ez egy kis erdőjárással is párosul, na, az az igazi boldogság: hegynek föl, völgynek le, körbe csodálni az elénk táruló panorámát a Csergezán kilátóból!

- Szavaiból, személyiségéből árad az összhang. Mi a titka? Hogyan tekint a mindennapokra?
- Hiszek abban, hogy minden jó, amit kapunk az életben, ajándék. Nem hiszem, hogy nekem bármi is járna, hacsak nem az a nagy szám. De a viccet félretéve, valóban úgy gondolom, hogy a boldogság egy képesség: ahogyan a hétköznapokat éljük, ahogy a világhoz, másokhoz, önmagunkhoz viszonyulunk. A körülöttünk lévő dolgokat nem mindig tudjuk megváltoztatni, de hogy hogyan állunk hozzájuk, az már rajtunk múlik. Nincs sok dobásunk, ezért szerintem az optimizmust nyugodtan tekinthetjük akár egészséges önzésnek.

Für Anikó Jászai Mari-díjas színész, Érdemes művész
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően a Madách Színház művészeként lépett a közönség elé, 2000-től pedig a későbbi Örkény István Színház alapító tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik, de tv- és mozifilmekben is láthatjuk. Rendszeresen szinkronizál, számos külföldi filmben felcsendül kellemes tónusú, egyedi hangja. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda megtiszteltetésnek tartja, hogy a művésznőt már hosszú ideje tagjai között tudhatja.

 

 

 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)