2018 11/29

Audiovizuális jogdíjkifizetés

Az EJI közel 200 millió forintot fizet ki az audiovizuális előadások elkészítésében közreműködő 1500 előadónak.

Az EJI négy éve vállalta fel az audiovizuális előadóművészek képviseletét, ekkor került sor először ilyen jellegű jogdíjfelosztásra Magyarországon. Míg az első jogdíjfelosztás kizárólag a magyar mozifilmekre terjedt ki, az EJI tavaly már nem csak a szinkronizált mozifilmek, hanem a televíziós sorozatok szereplői és szinkronszínészei számára is fizetett ki jogdíjat. A jogdíjfelosztás idén még pontosabbá vált, elsősorban azzal, hogy színészek számára megállapított jogdíjon túl a filmzenéket készítő zenészek jogdíja is megállapításra került.

A felosztás alapjául a Színművészek Jogdíjbizottsága által meghatározott nyolc televíziós csatorna, a Duna TV, az M2, az M3, az RTL Klub, a TV2, a Story 4 (TV4), az HBO és az AMC televízió műsorában lejátszott audiovizuális előadások szolgáltak. A Színművészek Jogdíjbizottsága döntése alapján az EJI idén először dolgozta fel az elsősorban mozifilmeket sugárzó HBO és az AMC csatornák jogdíját, a monitorozott csatornák közül pedig – ugyancsak a Színművészek Jogdíjbizottsága döntése alapján – kikerült az animációs sorozatokat játszó Minimax, illetve a televíziós sorozatokat vetítő Story 5 televízió. A döntés hátterében elsősorban a műfaji sokszínűség bővítése állt, hiszen a felosztásban továbbra is résztvevő Story 4 (TV4) és a figyelt csatornák közül most kikerült Story 5 (TV 5) televíziók műsora nagyrészt azonos, az animációs sorozatok pedig a többi monitorozott csatorna műsorában is jelentős szerepet kapnak.

Jelentős változás, hogy a sugárzott műsorok adatait az EJI 2018-ban már havi rendszereséggel kapta meg a legnagyobb hazai televíziós műsorokra specializálódott adatbázis előállítójától, így a feldolgozás sebessége felgyorsulhat, az adatszolgáltatás pedig jobban igazodhat az előadóművészek speciális igényeihez.

A jogdíjfelosztás során az EJI kb. 22 000 különböző műsor adatait dolgozta fel, amelyek – ismétléseikkel együtt – együttesen közel 3 000 000 percen keresztül kerültek sugárzásra 2017-ben. A feldolgozott műsorok száma, továbbá az összes feldolgozott műsoridő hossza jelentősen nőtt a 2016. évi jogdíjak felosztásához képest, amely részben a monitorozott csatornák változására, részint pedig a pontosabb forrásadatokra vezethető vissza.

Az egyes műsorokban közreműködő előadóművészek névsora a területért felelős közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MANDA), az Internetes Szinkron Adatbázis (ISzDb) és a magyarszinkron.hu adatbázist előállító Szinkronikum Egyesület adatai alapján került megállapításra. Az EJI elkülönítette azon filmekre eső jogdíjakat, amelyek közreműködőit az említett adatbázisok nem tartalmazták, ezek kifizetésére akkor kerülhet sor, ha a közreműködők köre hitelesen megállapíthatóvá válik. Ha a korábban elkülönített jogdíjakhoz tartozó hiteles közreműködői adatok a mostani felosztás során az EJI tudomására jutottak, ezen adatokat az EJI – a jogszabály szerinti jogosultkutatás keretei között – automatikusan alkalmazta a korábbi felosztási időszakokra is, így a korábban elkülönített jogdíjak is kifizethetővé váltak.

A jogdíjfelosztás eredményeként 1500 hazai és külföldi előadóművész részesül jogdíjban. A kifizetésre kerülő jogdíj összege egy ízben haladta meg az egymillió forintot, négy előadó díjazása volt 500.000 forintál magasabb, háromszáz előadó jogdíja pedig meghaladta az ötvenezer forintot. Az összes kifizetésre kerülő jogdíj együttes összege 190 061 622 Ft volt.

 

 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)