2016 12/21

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Decemberben példátlan magyar siker született: Horváth Kornélt a világ legjobb ütőhangszeresévé választották a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes Musicradar.com oldalának szavazásán. A világszerte ismert és elismert művészt a siker megélése és jelentősége mellett az ünnepi készülődésről és a jövő évi tervekről kérdezte interjújában az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület.

- Korábbi nyilatkozatában a szavazáson elért eredménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Munkásságom eddigi legkomolyabb szakmai elismerése ez, és külön öröm, hogy magyar zenész először került fel egy ilyen listára!" Milyen érzésekkel élte meg, hogy az egyik legjelentősebb megmérettetésen a legjobbnak bizonyult?
- Erre nem tud felkészülni az ember, először el sem akartam hinni. Már az is nagyon nagy szó volt, mikor a szakmai sajtó nominált a címre, olyan világsztárok közé került a nevem, mint például a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper. A jelölés után a közönség szavazatai döntöttek a 10 jelölt közötti rangsorról. Különösen jólesett, hogy Magyarországról nagyon sokan tették le mellettem a voksukat, ez számomra azt jelzi, a magyar emberek szívéhez közel áll a munkásságom, ebből pedig folyamatosan tudok töltekezni. Mindezek mellett úgy vélem, a sikert elsősorban annak köszönhetem, hogy Dörnyei Gáborral a tHUNder Duó előadóiként már több éve intenzíven ott vagyunk az európai és amerikai szintéren, a szakma, a sajtó és az emberek ismerik a nevünket, munkásságunkat. Koncerteket adunk, illetve előadásokkal egybekötött néhány órás workshopokat, oktatásokat is tartunk.

- A sikerhez bizonyára hozzájárult egyedi és különleges ütőtechnikája is, ami világszerte kuriózumnak tekinthető.
- Minden bizonnyal ez is számított, hiszen a döntés során szempont volt, hogy kinek a munkásságában lelhető fel valami újdonság, valami szokatlan. E tekintetben az én játékom eltérő a többiekétől, hiszen másképpen játszom, mint ahogy azt a hagyományos ütős iskola tanítja.

- Mi jellemzi speciális technikáját, egyedi stílusát?
- Az általános gyakorlattól eltérően én nem csak a belső felületét használom a kezemnek, hanem a külső részét és a körmöket is. Ettől egy igazán izgalmas, érdekes és a szokottnál intenzívebb hangzást érek el. Annak ellenére, hogy ez a technika egyébként igen látványos is, elsősorban a különleges hangzásvilág megidézése a fő szempont.

- Egy-egy előadás során keze igen erőteljes igénybevételnek van kitéve. Hogyan készül fel erre fizikailag?
- Amikor valaki először kezd játszani ütőhangszeren, hamar feldagadhat a keze. Idővel azonban a kéz megszokja a terhelést, idomul a feladatokhoz és megszokja a gyakorlatokat. A technikának azonban itt is nagyon fontos szerepe van. Amikor ugyanis megütöm a hangszert, nem engedem, hogy a mozgás energiája leragadjon, a kezemet azonnal elszakítom a hangszertől. A játék is ekkor lesz folyamatos, dallamos és áramló.

- Közelednek az ünnepek. Gondolom, a zenének ilyenkor a családdal együtt töltött napokban is kiemelt szerepe van.
- Pontosan így van. Az egyházi és világi ünnepi dallamok egyaránt felcsendülnek az otthonunkban. Az ünnepekhez kapcsolódó zenék a gyermekkoromat idézik. Megesik, hogy előveszem a fuvolát, és játszom rajta, a családom pedig énekel.

Horváth Kornél
Fotó és borítókép: Dömény Csaba

- Zenészként milyen muzsikát hallgat szívesen?
- Sokak zenéjét szeretem, nehéz kiemelni bárkit is. Tony Williams az egyik kedvenc dobosom, ő a 60-80 évek jazz zenéjének ikonikus alakja, forradalmi újításai igazán magukkal ragadóak. A legkedveltebb zenészeim sorába tartozik Evelyn Glennie is, aki egyébként a mostani Musicradar szavazáson szintén a jelöltek között szerepelt. Tudni kell róla, hogy süketnéma, a zenét rezgéseken keresztül érzékeli. Számomra ez egyszerre felfoghatatlan és lenyűgöző. Megtiszteltetés, hogy személyesen is ismerhetem.

- Év végéhez közeledvén a kérdés adja magát, milyen tervekkel készülnek a 2017-es esztendőre?
- Készülünk egy nagyobb szabású ázsiai turnéra, melynek keretében Kínába, Japánba, Taiwanra és Thaiföldre is ellátogatunk. Ősszel Amerikában veszünk részt egy ütős fesztiválon, ezt követően pedig Angliában turnézunk.

- A magyar közönség mikor találkozhat Önnel?
- Január 2-án a MOM Kulturális Központban az Újévi örömkoncert világhírű virtuózokkal című előadás fellépője leszek Orosz Zoltán harmonikaművész meghívására ahol olyan kiváló partnerekkel játszhatok együtt, mint Kelemen Barnabás és Roby Lakatos hegedűművész, Borbély Mihály fafúvós művész, és Lattmann Béla basszusgitár-művész.

- Pályafutásában meghatározó mérföldkő volt az '98-as lipcsei jazzfesztivál. Ön mit tekint sorsfordító eseménynek? Mikor választotta ki a hivatás, és melyek voltak a legfontosabb állomások?
- Viszonylag idősen, 17 évesen iratkoztam be a zeneiskolába, többé-kevésbé szülői noszogatásra. A hagyományos iskola nem kötött le, csak a sportnak éltem. A nagy pillanat az volt, amikor a Jethro Tull nevű zenekart meghallottam játszani. Magával ragadott, ahogy a fuvola hang effektusát bevitték a rockzenébe. Akkor döntöttem el, hogy zenész leszek. Igaz, akkor még nem az ütős hangszerekért, hanem a fuvoláért lelkesedtem. Majd Budapestre kerültem, és műegyetemistákkal megalapítottuk az amatőr zenészekből álló Kaszakő együttest. Országos ismertséget a '77-es Ki Mit Tud hozott, ahol második helyezést értünk el ugyan, de egyediségünknek köszönhetően mégis első díjat kaptunk.

- A zene mellett mi az, amiből töltekezni tud a mindennapokban?
- Kedvelem a számítógépes játékokat, de az életemben - még a pihenés ideje alatt is - a zenének állandó helye van. Ha utazunk, más vidékre, tájra látogatunk, a regenerálódás mellett az új impulzusokra, hatásokra is figyelek, ezekből ugyanis később építkezni tudok a zenémben is. Ez egyébként az emberi kapcsolatokra is igaz. Egy másik közegben, más muzsikusokkal játszva új dolgokra csodálkozhatunk rá. Ez fantasztikus muníciót jelent.

- Ha már az inspirációnál tartunk, az Ön munkássága bizonyára sok leendő zenésznek iránymutatásul szolgálhat.
- Nem tanítok iskolában, ez részemről egy tudatos döntés. Nem lenne tisztességes a diákokkal szemben, ugyanis rendkívül hektikus az időbeosztásom, a színpadi lét pedig minden energiámat leköti. Idővel persze lehet, hogy másképp alakul.

- A workshopokkal, amiket tart, mégis kezdeti lendületet adhat a fiatal tehetségek számára.
- Nem lehet tudni, hogy mi adja meg az első lökést, hogy mitől és mikor dől el egy leendő pálya sorsa. Az én életemben is voltak olyan zenészek, akik lendületet adtak a kezdéshez és később a folytatáshoz. Csak remélni tudom, hogy a workshopokkal, egyetemi előadásokkal mi is hozzá tudunk járulni egy-egy zenei pálya elindításához, és erőt, energiát tudunk adni ahhoz, hogy a pálya elején álló zenészek kövessenek minket, majd idővel rátaláljanak a saját útjukra.

Horváth Kornél
Az egyik legkiválóbb hazai, világszerte elismert ütőhangszeres művész. Első jelentős nemzetközi sikerét a lipcsei dzsessz fesztiválon aratta '98-ban, a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik külföldön állandó és alkalmi formációkkal. 2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, ahol hazai, európai, s az egyesült államokbeli főiskolákon és egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Pályafutása során szinte valamennyi neves hazai dzsesszmuzsikus társaságában színpadra lépett. Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. Aktív résztvevője a hazai rock és pop műfajnak, napjainkig több száz lemezen működött közre. Szakmai munkássága mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület munkájában is aktívan szerepet vállal, az EJI Felügyelőbizottságának tagja.
 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)