2018 04/20

Kampány a Pekingi Szerződés ratifikálására

A Színművészek Nemzetközi Szervezete kampányt indított a Pekingi Szerződés ratifikálására.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete – 2000 óta – minden év április 26-án ünnepli a Szellemi Tulajdon Világnapját. Az idei év kiemelt témája a nők szerepe az innovációban és a kreativitásban. A Színművészek Nemzetközi Szövetsége (FIA) idén is csatlakozott a Szellemi Tulajdon Világnapjához, felhívva a figyelmet arra, hogy a nők nélkülözhetetlenek a kreatív alkotás folyamatában.

A FIA emlékeztet arra, hogy miközben a kreatív iparban dolgozó hölgyek életpályája tele van szinte leküzdhetetlen akadállyal, a nők ennek ellenére napról napra részt vesznek az alkotás folyamatában. A mozivásznon megjelenő hölgyek egyedi előadásokat hoznak létre, gyakran a művészet határait feszegetve új kifejezési formákon dolgozva. A FIA ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a Pekingi Szerződés ratifikálása nélkül az audiovizuális előadások elkészítésében közreműködő színészek védelme lényegében megoldatlan marad.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete által 2012-ben szervezett diplomáciai konferencián elfogadott Pekingi Szerződés vagyoni jogokat biztosít az audiovizuális előadóművészek számára, garantálva, hogy a filmek felhasználásából elfogadható jövedelemre tegyenek szert a színészek. A Szerződés hatályba lépéséhez ugyanakkor az szükséges, hogy azt legalább 30 ország ratifikálja. A Szerződést ugyan 83 ország írta eddig alá, de közülük csupán tíz ratifikálta, így annak szabályai jelenleg nem érvényesülhetnek. Az audiovizális előadóművészeket képviselő szervezetek ezért ismételten a nemzeti jogalkotókhoz fordulnak, az új szabályok mielőbbi bevezetését sürgetve.

 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2018
03/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2018
06/
30

Jogdíjkifizetés (2017. évi ismétlési jogdíjak és külföldi jogdíjak)

2018
09/
05

Jogdíjkifizetés (2017. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje