2016 09/28

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

- A nyári pezsgés után úgy tűnik, hogy az ősz is igen mozgalmas lesz számodra.
- Valóban elég sűrű a program. Csak, hogy néhány példát említsek, az elektronikus swing dalokat játszó Stereo Swing együttessel a nyár után is folytatjuk közös fellépéseinket. Egy pillanatra sem állunk meg, folyamatos a lendület. Épp, hogy véget értek a Mátrai Szüreti Napok, több más fellépés mellett már készülünk a karácsonyra is. Reményeim szerint az ünnepek alkalmából különleges meglepetéssel is tudunk majd kedveskedni közönségünknek.

- Szó esett az év hátralévő céljairól, feladatairól. Visszatekintve azonban az elmúlt hónapokra, az idei év jelentős szakmai elismerést is hozott számodra, 2016-ban neked ítélték az év szórakoztató zenei albumáért járó Fonogram- díjat.
- Ez az elismerés számomra sokkal többet jelent, mint azt mások gondolnák. Erre a díjra úgy tekintek, mint a szakma szólókarrierem iránti elismerésére. A saját felkészültségem és művészetem mérettetett meg, az eredmény pedig az igazolja vissza, megálltam a helyem. Az én utam eltér a legtöbb pályatársamétól. A Cotton Club Singers alapítójaként, tagjaként szép sikereket értem el a csapattal együtt, majd eljött az idő, amikor úgy éreztem, váltani kell, így hát szólistaként folytattam tovább. Mindent az elején kellett kezdeni: lépésről lépésre, hangról hangra, koncertről koncertre építve ki a közönséget, magamhoz vonzva a műfajt és az engem kedvelő embereket. A Fonogram-díj mérhetetlen önbizalmaz adott. Jelezte, hogy jó az út, amin járok éppen.

- Szóló pályafutásod új zenei stílust is magával vonzott. Átalakult a közönséged?
- A műfaj, amit a Stereo Swinggel képviselünk alapvetően más közönséget vonz, mint a Cotton Club Singers közege. Sokkal lendületesebb, jobban lehet bulizni, táncolni rá. A közönség a koncertek elejétől maximumon pörög, ez pedig természetesen ránk is visszahat. Minden koncert hatalmas élmény, ugyanakkor kihívás is, hiszen a közönséggel együtt mi is végigtomboljuk a számokat, ehhez pedig jelentős állóképesség kell. A rajongók lelkesedését tapasztalva úgy érzem, ezzel a stílussal hiánypótló szerepet tudunk betölteni a műfaj iránt érdeklődők számára.

- Köztudottan erős színpadi jelenléted van, impulzív előadóművész vagy, aki mindig magával ragadja a hallgatóságot. Hogyan tudsz így hatni a közönségre?
- Az emberek, ha szórakozni mennek, szeretnének felszabadulni és azt akarják, hogy megérintsék a szívüket. Ezt a kettőt kell váltogatni, mint a hideget és meleget. Meggyőződésem, hogy a közönség és az előadó között kell a kölcsönhatás és a közvetlen kapcsolat.

- Honnan merítesz erőt, inspirációt ahhoz, hogy a színpadon ennyit adj a közönségnek?
- Rengeteget vagyok emberek között, ezért nekem igazi kikapcsolódást jelentenek az otthon töltött órák. Nagyon szeretek például sütni, főzni, igazi alkotásnak tartom. Imádok adni, háziasszonyként és énekesként egyaránt. Ugyanakkor ebben benne van az állandó megmérettetési és megfelelési kényszer, a tetszeni vágyás is. Ez az előadóművészi pályán egyszerre kereszt és karma, de ugyanakkor nélkülözhetetlen számomra.

Szűcs Gabi

Fotó: Eva Papp and Zoltan Schneider Photographers

- A főzéssel kapcsolatban a kérdés adja magát. Milyen ételt készítesz legszívesebben a szeretteidnek?
- A családomban vannak, akik váltig állítják, hogy nincs párja az általam készített kacsacombnak. Szoktam tematikus napokat tartani, ilyenkor elsősorban halak, kagylók szerepelnek a menüben, a francia, olasz konyha igen közel áll hozzám. Mindezek mellett, amiben véleményem szerint igazán erős vagyok, azok a sütemények, torták, piték, sós és édes desszertek egyaránt.

- Milyen új dalok várják, hogy a közönség előtt debütálhassanak?
- Jelenleg két magyar nyelvű, a 60-as éveket idéző dal előkészületein dolgozunk. Reményeim szerint hamarosan már célegyenesben leszünk és megmutathatjuk a hallgatóságnak is, hogy mit alkottunk.

- A dalszövegek írásában is részt szoktál venni?
- Régebben próbálkoztam vele, de nem éreztem átütő erejűnek azt, amit írtam, ezért ezt inkább nálam profibb szakemberekre bízom. A szövegírás külön tudomány, teljesen más tehetséget igényel. Ellenben könnyen cenzúrázom a szöveget, ha úgy érzem, hogy egy szó, egy mondat nem hangzik hitelesen a számból, nem érzem a sajátomnak. Ekkor nincs más választás, átírjuk a szöveget. Közös alkotói munka ez az előadó és szövegíró között. Csiszolgatjuk, ízlelgetjük, formáljuk. A legtöbb dal esetében ugyan van egy „sosincs kész-érzés” – mert egy hét, vagy egy év múlva talán jönnek gondolatok, érzetek, amelyek jobban ki tudnák fejezni a mondanivalót – de ha elérkezik a pillanat és a dal megszületett, akkor el kell engedni, hogy járhassa a maga útját.

 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)