2017 08/15

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A mentalista, Agymenők, Bűbájos boszorkák, Dr. Csont, South Park, Gyilkos számok, Szex és New York, Trónok harca, csupán csak néhány sorozat, amelyben felcsendül Csőre Gábor jól ismert, kellemes tónusú orgánuma. Az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar szinkronszínészt mindennapjairól és sok egyéb mellett nyári elfoglaltságairól is kérdeztük. A mentalista, Agymenők, Bűbájos boszorkák, Dr. Csont, South Park, Gyilkos számok, Szex és New York, Trónok harca, csupán csak néhány sorozat, amelyben felcsendül Csőre Gábor jól ismert, kellemes tónusú orgánuma. Az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar szinkronszínészt mindennapjairól és sok egyéb mellett nyári elfoglaltságairól is kérdeztük. 

- Pályafutását mindössze tizenegy évesen kezdte. Kisgyermekként hogyan csöppent ebbe a világba?
- Mindig is szerettem verset mondani. Szöveget könnyen és gyorsan tanultam. A lehetőség pedig egyszer csak kopogtatott, a Magyar Rádió Gyermekstúdiójába felvételt hirdettek, a Miska bácsi levelesládája című műsorhoz kerestek gyerekszereplőket. Jelentkeztem, felvételt nyertem. Attól kezdve egy egészen új és nagyon izgalmas világ tárult ki. Egy rendkívül pezsgő és vibráló közegbe kerültem. Olyan dolgokat tanulhattam, amiért a mai napig hálás vagyok, célirányosan fejleszthettem a beszédtechnikámat és kifejezőképességemet, ezekre másképp biztos nem nyílt volna lehetőségem. Ráadásul még pénzt is kerestem. Az egész miliő szinte mákonyként hatott rám. 

- Később egymást követték a szinkronszerepek: Adam Sandler, Ashton Kutcher és hosszan lehetne még folytatni a sort. Több tucat sorozathoz, filmhez, rajzfilmhez adta, adja a hangját, mégis egy juhász szinkronizálását tartotta a legnagyobb kihívásnak a pályafutása során. 
- Ez pontosan így van. A Csillagos ember című filmben kellett egy juhászt szinkronizálnom. Az ő természetességét nem volt könnyű visszaadni. Hosszasan kellett dolgozni azon, hogy megtaláljam azt a tónust, ami hűen tükrözi a személyiségét, és nem hat mesterkéltnek.  

 Csőre Gábor (Nagy Ágnes képe)
 Nagy Ágnes képe

- Mi kell ahhoz, hogy valaki igazán jó színész lehessen, és megállja a helyét a pályán?
- Kötél idegek és rugalmasság. Sokan talán úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ez is feltétlenül kell, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A mi szakmánkban bármikor történhet fordulat, és erős az idő szorítása is. Nincs lehetőség elmélyülni a felkészülésben, ráhangolódni a szerepre. Előfordul, hogy a szinkronizálás során olyan gyorsan követik egymást a képek, hogy nincs idő az adott részhez lapozni a szövegkönyvben, sőt, van mikor nincs is szövegkönyv. Úgy kell megtalálni a megfelelő hangsúlyt, hogy nem ismerjük a szinkronizálandó film történetét, összefüggéseit, szereplőit. Csak felvillan az adott jelenet, és máris szinkronizálni kell. Vannak persze könnyebben kiismerhető színészek, akiket egyszerűbb szinkronizálni. Az igazán jó színészek azonban mindig beletesznek valami fricskát a megnyilvánulásukba, ettől nehezebb ugyan a feladat, de jóleső a kihívás.

- Tavaly tüntették ki Jászai Mari-díjjal. Milyen érzésekkel fogadta az elismerést?
- Az igazat megvallva igen vegyes érzésekkel. Félreértés ne essék, nagyon hálás vagyok az elismerésért, és köszönöm azoknak az embereknek, akik segítettek, hogy eljuthassak ideáig. Tény azonban az is, hogy ezt nem a kitüntetésért csinálja az ember. Akkor is ugyanennyi időt, energiát fektettem volna bele a munkában, és ugyanennyi áldozatot hoztam volna, ha soha nem kapok érte kitüntetést. Ugyanakkor az is igaz, hogy az évek során volt sok keserűség is, ezek a rozsdás szögek pedig díjtól függetlenül benne maradnak az emberben. 

- Kicsit könnyebb vizekre evezve: Ön nagy horgász hírében áll. Mi volt eddig a legnagyobb fogása? 
- Emlékeim szerint egy 18 kilogrammos busa volt. Busát elvileg nem lehet horogra csalni, nekem véletlenül sikerült.  A másik nagy fogásom egy 15 kilogrammos fekete tőkehal volt. 

- A halakat csak kifogni szereti, vagy fogyasztani is? 
- Gyakran eszek halas ételeket, kifejezetten szeretem. Az éves halfogyasztásom nyilván azért elmarad a bajaiakétól, de elég magas a magyar átlaghoz képest. Egyébként nálunk az egész család kedveli a halat. Múltkor például kislányom is sushit evett egy étteremben. Én is megkóstoltam, és ezúttal is nagyon ízlett, igazán finom volt.

- A nyár hátralévő része tartogat lehetőséget még pihenésre, vagy a munkának jut a főszerep? 
- Ha nem muszáj, nem dolgozom nyáron – mondom minden évben magamnak, de az élet ezt általában felülírja. A színházban ugyan nyári szünet van, de a televíziós sorozatok és a szinkronfeladatok is pörögnek tovább. A Toldi című előadással egy öt állomásos bemutató sorozatot is terveszünk augusztus végén. Folyatódnak az MTVA kulturális magazinjának, a Magyar Krónikának a felvételei is. Persze ez is szívemnek kedves feladat, hiszen műsorvezetőként olyan nagyszerű, okos és érdekes emberekkel nyílik lehetőségem beszélgetni, akiktől sokat lehet tanulni. A munka mellett persze igyekszem időt szakítani a kikapcsolódásra is. Dunakeszin van egy kis nyaralónk, oda biztos többször ellátogatunk a nyár hátralévő részében is. A tervek között szerepel egy norvégiai utazás is a barátokkal, hogy az északi vizeken adjuk át magunkat a horgászat szenvedélyének.  

 Csőre Gábor (Nagy Ágnes képe)
 Nagy Ágnes képe

- Ősszel hol találkozhat Önnel a közönség? 
- Nyíregyháza mellett Budapesten, a Vígszínházban, illetve a Pesti Magyar Színházban lesznek előadásaim. Ez utóbbiban a Sugar, van aki forró szereti című darabban lépek fel. A színházi szereplések mellett az a megtiszteltetés ért, hogy előadóként idén is részese lehetek a Magyar Nemzeti Galéria Textúra elnevezésű összművészeti programjának. Az eseményt pár éve rendezik meg. nagyon jó kezdeményezésnek tartom, a program keretében neves kortárs írók, költők írnak irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott képzőművészeti alkotásokhoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben színművészek tolmácsolásában ismerhetik meg a látogatók.  Igazán különleges program, mindenkinek jó szívvel ajánlom. 

(A borítókép Nagy Ágnes fotójának felhasználásával készült.)

Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész
1985-től az Ascher Oszkár Színpadon tanult, 1989-től pedig a Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke volt. Ezt követően tanulmányait a Bodnár Sándor Drámai Akadémián folytatta, majd 1993-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Tanára volt Marton László és Hegedűs D. Géza is. Diplomát 1997-ben szerzett. A főiskola után a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. Televíziós sorozat szinte elképzelhetetlen az ő hangja nélkül. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda számára öröm, hogy Csőre Gábort a tagjai között tudhatja.
 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)