2016 06/01

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A művész-, és énekesnő a színpadon túl is igen aktív: a közelmúltban lendületesen szerepelt az RTL Klub Sztárgokart versenyén, a BMW pedig megválasztotta őt új márkanagykövetévé. Szívesen karolja fel a jó ügyeket, a Vöröskereszt véradásán is az elsők között adott vért a Jégteraszon. És ha már a vérnél tartunk: a néhány hete debütált Marie Antoinette musicalért a közönség rajong. A darab előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük a címszerepet játszó Polyák Lillát.

- Cselszövések, politikai játszmák, szerelem és ármány, fényűző királyi pompa és az ellene gyülemlő, forrongó néphangulat: Lévay Szilveszter ezúttal is a történelem egy monumentális eseményét dolgozta fel témaként és hozta emberközelségbe a mai kor számára. Hogyan fogadta a közönség?
- Lévay darabról lévén szó a közönség elvárásai már eleve igen magasak voltak. Még csupán csak néhány előadás van a hátunk mögött, de annyi már most érezhető, nagyon szeretik a musicalt. Tény, hogy nem könnyű témát dolgoz fel a darab, eléggé összetett és sokrétű, de talán pont a drámaisága miatt képes hatni annyira a nézőkre.

- Hogyan építetted fel Marie Antoinette karakterét?
- Alaposan utána olvastam, hogy milyen korban élt és vajon emberként milyen lehetett. A köztudatban úgy él, hogy egy divat iránt túlontúl rajongó, felszínes nőszemély volt, akit csak a csillogás és ékesség vonzott. Lévay darabjában Marie Antoinette szép jellemfejlődésének lehetünk tanúi. Egy érzékeny nő, akit a sajtó és az intrikák tartanak nyomás alatt. Mire rálel a számára helyes útra, sajnos már késő. Nagyon izgalmas színészi feladat hűen és precízen visszaadni fejlődéstörténetét.

- Pályafutásodat végigkísérik a Lévay-darabok, közülük elsőként az Elisabethben játszottál, szintén címszerepet.
- Pontosan, de emellett játszottam például a Mozart! című darabban – Magyarországon és Ausztriában egyaránt –, illetve a Rebeccában is.

- Hogy érzed, mennyire hasonlóak, vagy éppen eltérőek Lévay női karakterei?
- Véleményem szerint minden egyes darabban, karakterben egyértelműen érezhető Lévay stílusa, szellemisége. Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy mindegyik musicalnél igyekszik valami pluszt hozzáadni a korábbiakhoz képest.

- A színészet mellett a popzenei karriered is szépen ível. Számos album után – többek között a Tél, amit ígértél, Karcolás, Ecset és vászon, Valami más – mikorra tervezed új dal kiadását?
- A kérdés pont aktuális, ugyanis a közeljövőben szeretnénk kiadni a legújabb dalomat, amin már elkezdtünk dolgozni. További célok között pedig egy őszi nagykoncert is szerepel.

- Miről fognak szólni az új dalaid?
- Rólam, az érzéseimről és azokról a dolgokról, amelyek mostanság foglalkoztatnak. Szeretném bennük visszatükrözni azt, hogy éppen milyen lelkülettel, gondolatokkal élem a mindennapokat és létezem a világban.

- Ennyi munka és feladat mellett mi segít feltöltődni? Miből nyersz új lendületet?
- A gyermekeimmel töltött közös időből, együttlétekből. Számomra ők a legfontosabbak. Munkát is csak úgy vállalok, hogy ők annak ne lássák kárát. Emellett a sportra is igyekszem minél több időt szánni. Speedfitness órákra járok rendszeresen. Fontosnak tartom, hogy az ember tudatosan tartsa karban a testét, gondozza és figyeljen rá.

- A nyáron mik a terveid?
- Utazgatás biztos lesz, már csak a munka okán is: megyünk Ázsiába, a Szépség és a Szörnyeteggel pedig a szokásos németországi turnéra indulunk. Nyaralás tekintetében hazai is külföldi utak egyaránt tervbe vannak véve, de még nincsenek konkrétumok. Egy biztos, motorozási szenvedélyemnek szeretnék ismét több időt szentelni, akár motoros túra keretében. Egyébként nem tervezek meg mindent, sem a nyárra, sem hosszabb távra vonatkozóan. Élvezem, hogy az élet tartogat meglepetéseket. Én pedig hagyom: történjen úgy, ahogy lennie kell.

Polyák Lilla
Polyák Lilla Győrben született, színművészi pályafutását a Győri Nemzeti Színházban kezdte, ahol A padlás című musicalban, a Kölyök szerepében lépett a közönség elé. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1999-ben diplomázott és még ugyanebben az évben szerződtették Bécsbe. Külföldi karrierje során többek között játszott a Mozart! című musicalban, illetve a Moby Dick című produkcióban. 2002-ben tért vissza Magyarországra, ahol már eddig is számos előadásban találkozhatott vele a közönség. A színészet mellett napjaink hazai popzenéjének is jeles művésze: 2014-ben megjelent Most és Mindörökké című szólólemeze és egy gyermekeknek szóló hangoskönyve is, A csudálatos Mary Poppins. 2007-ben munkásságát a szakmai zsűri Gundel-díjjal jutalmazta. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda számára megtisztelő, hogy Polyák Lillát tagjai között tudhatja.
 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2019
03/
28

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2019
06/
28

Jogdíjkifizetés (2018. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2019
09/
23

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2019
10/
30

Jogdíjkifizetés (ismétlési és audiovizuális jogdíjak, külföldi jogdíjak)