Hírek, tájékoztatók

Zenei jogdíjkifizetés

2018. szeptember 12.

Az EJI megközelítőleg 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára a hangfelvételek 2017. évi felhasználása után.

Kampány a Pekingi Szerződés ratifikálására

2018. április 20.

A Színművészek Nemzetközi Szervezete kampányt indított a Pekingi Szerződés ratifikálására.

Ügyfélszolgálat nyitvatartása szombaton

2018. április 10.

2018. április 21-én (szombaton) az EJI Ügyfélszolgálata zárva tart.

Megjelentek a 2018. évi díjszabások

2018. január 4.

A Hivatalos Értesítő 2017. évi 61. számában megjelentek az EJI 20185. évi díjszabásai.

Ünnepi nyitvatartás

2017. december 6.

Az ünnepek alatt, 2017. december 27-e és 29-e között, az EJI Ügyfélszolgálata zárva tart.

Az EJI lezárta a TV2 Csoport jogdíjának felosztását

2017. szeptember 11.

Az EJI ismételten felosztotta a TV2 Média Csoport által fizetett 2016. évi jogdíjakat.

Ismétlési jogdíjak - jogosultkutatás

2017. április 25.

Ellenőrizze Ön is a 2016. évi televíziós ismétlési jogdíjak adatait!

Külföldről beszedett jogdíjak

2017. április 13.

35 millió forintot fizetett ki az EJI 1.000 magyar előadóművész részére első idei jogdíjfelosztása eredményeként.

Lezárult a GVH eljárása az üreshordozó díjak tárgyában

2017. január 31.

A GVH elfogadta a hazai közös jogkezelő szervezetek kötelezettségvállalását, amelynek teljesítésével pontosabbá válik az üres hordozói díj meghatározása.

ProArt Zeneipari jelentés 2016

2016. december 19.

A magyar zeneipar 2015-ben több, mint 50 milliárd forintot termelt, ebből a hangfelvétel-iparág - 15 éves csökkenést követően kis mértékben növekedve – 18,5 milliárdot.

Jogosultkutatás

2016. július 27.

Az EJI kiemelt feladatként tekint arra, hogy minden hangfelvételnek és megismételt televíziós műsornak megtalálja valamennyi jogosultját. Ezért kerül sor idén is a jogosultkutatásra.

Nyugdíj-kiegészítő támogatás

2018. július 2.

Az EJI nyugdíj-kiegészítő támogatásról döntött, amellyel azoknak az elismert előadóknak nyújt segítséget, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellé semmilyen juttatásban nem részesülnek. 

Elhunyt Babos Gyula

2018. április 13.

Türelemmel viselt betegség után 2018. április 12-én, 68 éves korában elhunyt Babos Gyula Liszt-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár.

Tájékoztató a művészjáradék igényléséről

2018. január 4.

A Magyar Művészeti Akadémia titkársága részletes tájékoztató anyagot állított össze a művészjáradék igényléséről.

Lezárult az audiovizuális jogdíjfelosztás

2017. december 6.

Az EJI idén először fizetett jogdíjat azoknak a színészeknek, akik televíziós- és animációs sorozatok szinkronjának elkészítésében dolgoztak. A jogdíjfelosztás eredményeként összesen 220 millió forinthoz jut hozzá 1.500 magyar és külföldi színész.

Azonnali segítség a szexuális zaklatás ellen

2017. október 24.

Az EJI és az MSZSZ támogatási keretet különített el a szexuális zaklatás elleni védelmet igénylő előadóművészek támogatására

2 milliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI

2017. július 11.

Az EJI a napokban több mint 2 milliárd forint begyűjtött jogdíjat fizet ki 66 ezer zenésznek, színésznek a 2016. évi felhasználások után.

Nemzetközi szelfi kampány a színészek jogaiért

2017. április 24.

A Színészek Nemzetközi Szövetsége (FIA) kampányt indított annak érdekében, hogy működésbe lépjen végre a színészek jogait világszerte védeni kívánó Pekingi Egyezmény.

Jogosultkutatás 2014

2017. március 6.

Az EJI megkezdi a 2014. évi (2015-ben felosztott) rádiós jogdíjakra vonatkozó jogosultkutatást, hogy minden hangfelvételnek megtalálja valamennyi jogosultját. A korábbi évekhez hasonlóan tagjaink segítségét kérjük ahhoz, hogy a jogdíjakat a lehető legpontosabb adatok alapján oszthassuk fel.

Megújultak az EJI adatlapjai

2017. január 26.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda megújította, még átláthatóbbá alakította regisztrációs adatlapjait, hogy azok kitöltését könnyebbé és gyorsabbá tegye az előadók számára. A megújult külső mellett az adattartalom is módosult, kiegészült.

2,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki idén az EJI

2016. december 8.

Az EJI 2016-ban 94 ezer magyar és külföldi előadó között 2,2 milliárd forint jogdíjat osztott fel.

Hírek


Interjúk

A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 

A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Színpadra lépni csak teljes odaadással lehet

Előadások alatt a takarásból szoktam nézni a közönséget, fantasztikus látni, hogy miként lényegülnek át. Mindig felemelő érzés, ha sikerül eljutnunk az emberek lelkéig.

Magyar hangja Csőre Gábor

Sokan úgy gondolják, hogy a művészekre a rebbenékenység és szenzibilitás jellemző. Ez igaz, ugyanakkor felkészültnek kell lenni minden eshetőségre. A színházhoz kötél idegek és rugalmasság kell. 

A felkészülést nem lehet befejezni

A célunk az, hogy felborzoljuk az érzékeket, elvarázsoljuk, és egy különleges utazásra repítsük a koncertre érkezőket. Dalaink ebben a közegben születnek újjá és nyernek új értelmet. - Jónás Vera, énekes

A tánc a pillanat művészete

A családom és a mestereim is mindig a maximalizmusra neveltek, arra, hogy félgőzzel nem érdemes semmit sem csinálni. Ez egyébként nem csak a táncművészetre igaz. - Kiss János, a Győri Balett igazgatója

A boldogság egy képesség

Azért vagyok színész, mert szeretek az lenni. A színház lehetőséget ad arra, hogy a szerepeimen keresztül közelebb kerülhessek önmagamhoz. A szakma elismerése, a közönség szeretete plusz jutalom, jóleső ráadás.

Horváth Kornél a világ legjobb ütőse

Decemberben a világ legjobb ütőhangszeresévé választották Horváth Kornélt a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes szavazásán. Ezt követően készült interjúnk.

Recirquel: a cirkusz újragondolva

Egyik legnagyobb mesterem többször hangsúlyozta: van egy jó ötleted? Dobd el messzire! A Recirquel alapítója, Vági Bence a közönség és az artisták közötti különlegs lelki kapcsolatról mesél a vele készített interjúban.

Kereszt és karma

Szűcs Gabi 2007-ben vált ki a Cotton Club Singers-ből, hogy szólókarriert kezdjen. Az idén Fonogram Díjjal kitüntetett művésszel az őszi koncertek és fellépések mellett hivatástudatról, születőben lévő új dalokról és az alkotás öröméről is beszélgettünk.

Marie Antoinette a BMW új márkanagykövete?

Színes és mozgalmas világ az, amiben Polyák Lilla színművész és popénekesnő éli mindennapjait. A néhány hete debütált Marie Antoinette musical előkészületeiről, mondanivalójáról és fogadtatásáról kérdeztük.


Eseménynaptár

2018
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2018
03/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2018
06/
30

Jogdíjkifizetés (2017. évi ismétlési jogdíjak és külföldi jogdíjak)

2018
09/
05

Jogdíjkifizetés (2017. évi rádiós, televíziós sugárzási jogdíjak, kiegészítő díjak, háttérzenei jogdíjak)

2018
11/
23

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak és 2017. évi audiovizuális jogdíj)

2019
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje