2019 07/01

2018. évi zenei jogdíjak felosztása

Az EJI több mint 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban mintegy hatvankétezer magyar és külföldi zenész számára.

A 2018. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási- és a háttérzenei jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A tíz legmagasabb összegben részesülő előadó jogdíja összesen meghaladja a 33 millió forintot. Az egyesület 130 milliónál is több elhangzást dolgozott fel.

Csaknem 1,2 milliárd forint rádiós és televíziós jogdíj
A feldolgozott hangfelvételeknek 59 százaléka magyar. A több mint 9 millió elhangzás feldolgozása után 84 előadóművész részesül egymillió forint feletti jogdíjban, a legmagasabb egy előadónak járó összeg megközelíti az 5 millió forintot. A rádiós, illetve televíziós elhangzások után több mint 57.000 zenész kap jogdíjat.

Több háttérzenei jogdíj – növekszik a magyar hangfelvételek aránya
Jelentősen emelkedett a háttérzenei felhasználások után kifizetett jogdíj: csaknem 44 millió forintot kapnak az előadók az EJI-től ezen a címen. Bár a legtöbb kereskedelmi egységben még mindig szinte csak külföldiek felvételeit játsszák, a hazai előadóművészek hangfelvételeinek részesedése határozott növekedést mutat. A felosztás során az EJI mintegy 2,5 milliárd adatrekordot dolgozott fel az üzletek, boltok, szállodák adatai alapján. A jogdíjból több mint 24 ezer zenész részesül, a tíz legmagasabb jogdíj összege együtt meghaladja a hétmillió forintot.

Jogdíj a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek után is
Azon előadóművészek részesülhetnek idén ilyen kiegészítő jogdíjban, akik felvételeit 1963 és 1966 között adták ki először, és annak felhasználásából 2018-ban még bevételt ért el a kiadója. Tavaly mintegy kétezer ilyen hangfelvétel volt. Az ezek után fizetett jogdíj elsősorban a már kevésbé aktív előadók számára biztosít bevételt. A jogdíjfelosztás mintegy 680 előadót érint.

A soron következő, októberi jogdíjkifizetés során az ismétlési és audiovizuális jogdíjakat osztja fel és fizeti ki az EJI az érintett előadók számára.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings