2020 05/21

A Küldöttgyűlés felgyorsította a jogdíjfelosztást

A Felosztási Szabályzat módosításával a Küldöttgyűlés gondoskodott a jogdíjfelosztás felgyorsításáról

Egyesületünk Küldöttgyűlése a jogdíjfelosztás gyorsítása érdekében május 20-án módosította a jogdíjak Felosztási Szabályzatát. A módosítások arra irányulnak, hogy annak ellenére, hogy a járvány egyesületünk munkáját is korlátozza, a jogdíjak felosztása ne szenvedjen késedelmet.

Az alábbiakban a legfontosabb módosításokat összegezzük.

1. Az EJI a jogdíjfelosztás során csak az elektronikusan benyújtott adatlapokat dolgozza fel, ha az adatlapok elektronikusan és postai úton is benyújtásra kerültek

A módosítás célja, hogy az előadók által benyújtott adatlapok a lehető leggyorsabban, automatizált folyamat eredményeként kerüljenek feldolgozásra. Ez a módosítás kizárólag a veszélyhelyzet alatt végzett jogdíjfelosztás során alkalmazható.

2. A kifizetési adatok (pl. számlaszám) május 31-ig módosíthatók

A Felosztási Szabályzat módosításával lehetővé vált, hogy az EJI a jogdíjfelosztási értesítő megküldésével egyidejűleg a jogdíjak kifizetéséről is intézkedhessen. Ehhez arra van szükség, hogy az érintett előadók a kifizetési adataikat (pl. számlaszám, számlát kiállító gazdasági társaság változása) legkésőbb 2020. május 31-ig megküldjék az EJI részére. Azok, akik nem állítanak ki számlát a jogdíjról, a jogdíjat az értesítő kézhezvételét követően anélkül kapják meg, hogy további nyilatkozatokat tennének az EJI számára, így a jogdíjkifizetés kb. két héttel felgyorsulhat.

3. Magánmásolási díj kifizetésének felgyorsítása, magánmásolási díjak kifizetése akár számla nélkül

Mivel a NAV állásfoglalása szerint a magánmásolási díjról nem szükséges (de lehetséges) számlát kiállítani, az EJI a magánmásolási díjat azok számára is automatikusan átutalja, akik egyébként a jogdíjakat gazdasági társasága, egyéni vállalkozása számára kéri kifizetni.

4. Rádiós jogdíjak során a felhasznált hangfelvételek műfajára vonatkozó speciális, egyszeri szabály

A rádiós jogdíjak felosztásának felgyorsítása érdekében mindazon hangfelvételt, amelyek műfaji beazonosítására korábban nem került sor, a mostani jogdíjfelosztás során könnyűzenei hangfelvételnek kell tekinteni, hacsak a felvételt sugárzó rádió a műfajt egyértelműen be nem azonosította. A műfaji beazonosításra vonatkozó szabályok egyszerűsítése nagyságrendileg gyorsítja fel a felosztás lezárását. Ez a módosítás kizárólag a veszélyhelyzet alatt végzett jogdíjfelosztás során alkalmazható.

5. Rádiós játszási jogdíjak esetén a használati zenére vonatkozó, egyszer alkalmazandó egyszerűsítése

A rádiós jogdíjak felosztása során abból kell kiindulni, hogy azon játszási listán szereplő hangfelvételek, amelyeknek használati zene jellege 2020. március 31. napját megelőzően nem került beállításra, nem használati zeneként került felhasználásra. Ez a módosítás kizárólag a veszélyhelyzet alatt végzett jogdíjfelosztás során alkalmazható.

6. Rádiós játszási jogdíjak korábbi eredményeken és az új felvételek automatikus beazonosításon alapuló felosztása

A rádiós játszási jogdíjak felosztásának felgyorsítása érdekében az EJI a korábbi évek manuálisan elvégzett beazonosítási eredményeire, továbbá az új hangfelvételek automatikus beazonosítására támaszkodik. Ha a feldolgozás említett módszerei nem eredményeznek beazonosítást, a jogdíjat az EJI elkülöníti és jogosultkutatás keretei között keresi meg a jogosultakat. Ez a módosítás kizárólag a veszélyhelyzet alatt végzett jogdíjfelosztás során alkalmazható.

7. A támogatási politikát érintő módosítások

A Küldöttgyűlés által elfogadott módosítás eredményeként a jövőben csak azok az előadóművészek részesülhetnek közvetlenül az EJI-től szociális támogatásban, akik rögzített előadásaikat regisztrálták az EJI-nél.

A Küldöttgyűlés határozata ide kattinva tekinthető meg.
A Felosztási Szabályzat egységes szerkezetbe foglalt szövege megtekinthető az Előadóknak almenü alatt.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings