2018 11/29

Audiovizuális jogdíjkifizetés

Az EJI közel 200 millió forintot fizet ki az audiovizuális előadások elkészítésében közreműködő 1500 előadónak.

Az EJI négy éve vállalta fel az audiovizuális előadóművészek képviseletét, ekkor került sor először ilyen jellegű jogdíjfelosztásra Magyarországon. Míg az első jogdíjfelosztás kizárólag a magyar mozifilmekre terjedt ki, az EJI tavaly már nem csak a szinkronizált mozifilmek, hanem a televíziós sorozatok szereplői és szinkronszínészei számára is fizetett ki jogdíjat. A jogdíjfelosztás idén még pontosabbá vált, elsősorban azzal, hogy színészek számára megállapított jogdíjon túl a filmzenéket készítő zenészek jogdíja is megállapításra került.

A felosztás alapjául a Színművészek Jogdíjbizottsága által meghatározott nyolc televíziós csatorna, a Duna TV, az M2, az M3, az RTL Klub, a TV2, a Story 4 (TV4), az HBO és az AMC televízió műsorában lejátszott audiovizuális előadások szolgáltak. A Színművészek Jogdíjbizottsága döntése alapján az EJI idén először dolgozta fel az elsősorban mozifilmeket sugárzó HBO és az AMC csatornák jogdíját, a monitorozott csatornák közül pedig – ugyancsak a Színművészek Jogdíjbizottsága döntése alapján – kikerült az animációs sorozatokat játszó Minimax, illetve a televíziós sorozatokat vetítő Story 5 televízió. A döntés hátterében elsősorban a műfaji sokszínűség bővítése állt, hiszen a felosztásban továbbra is résztvevő Story 4 (TV4) és a figyelt csatornák közül most kikerült Story 5 (TV 5) televíziók műsora nagyrészt azonos, az animációs sorozatok pedig a többi monitorozott csatorna műsorában is jelentős szerepet kapnak.

Jelentős változás, hogy a sugárzott műsorok adatait az EJI 2018-ban már havi rendszereséggel kapta meg a legnagyobb hazai televíziós műsorokra specializálódott adatbázis előállítójától, így a feldolgozás sebessége felgyorsulhat, az adatszolgáltatás pedig jobban igazodhat az előadóművészek speciális igényeihez.

A jogdíjfelosztás során az EJI kb. 22 000 különböző műsor adatait dolgozta fel, amelyek – ismétléseikkel együtt – együttesen közel 3 000 000 percen keresztül kerültek sugárzásra 2017-ben. A feldolgozott műsorok száma, továbbá az összes feldolgozott műsoridő hossza jelentősen nőtt a 2016. évi jogdíjak felosztásához képest, amely részben a monitorozott csatornák változására, részint pedig a pontosabb forrásadatokra vezethető vissza.

Az egyes műsorokban közreműködő előadóművészek névsora a területért felelős közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MANDA), az Internetes Szinkron Adatbázis (ISzDb) és a magyarszinkron.hu adatbázist előállító Szinkronikum Egyesület adatai alapján került megállapításra. Az EJI elkülönítette azon filmekre eső jogdíjakat, amelyek közreműködőit az említett adatbázisok nem tartalmazták, ezek kifizetésére akkor kerülhet sor, ha a közreműködők köre hitelesen megállapíthatóvá válik. Ha a korábban elkülönített jogdíjakhoz tartozó hiteles közreműködői adatok a mostani felosztás során az EJI tudomására jutottak, ezen adatokat az EJI – a jogszabály szerinti jogosultkutatás keretei között – automatikusan alkalmazta a korábbi felosztási időszakokra is, így a korábban elkülönített jogdíjak is kifizethetővé váltak.

A jogdíjfelosztás eredményeként 1500 hazai és külföldi előadóművész részesül jogdíjban. A kifizetésre kerülő jogdíj összege egy ízben haladta meg az egymillió forintot, négy előadó díjazása volt 500.000 forintál magasabb, háromszáz előadó jogdíja pedig meghaladta az ötvenezer forintot. Az összes kifizetésre kerülő jogdíj együttes összege 190 061 622 Ft volt.

 

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings