2019 11/08

Audiovizuális nagyfelosztás és Deezer jogdíjak

Az EJI 622 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttesen közel 15 millió forintot kap műsoraik 2018-as felhasználása után.

280 millió forint a megismételt televíziós műsorok után

A jogdíjak 5414 különböző műsor adatai alapján kerülnek felosztásra, amelyeket összesen 261.000 perc terjedelemben ismételtek meg 2018-ban. A jogdíjfelosztás eredményeként 14 színész jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további 500 előadó kapott 100.000 forintnál is magasabb jogdíjat. A jogdíj 99,5%-a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező előadók számára kerül kifizetésre.

Fontos változás, hogy ettől az évtől kezdve nemcsak az MTVA, hanem a Comedy Central csatornái után is beszedi és felosztja az EJI a jogdíjat. A jogdíjfelosztás alapjául szolgáló adatokat az EJI előzetesen hozzáférhetővé tette honlapján, az adatok ellenőrzésének lehetőségével több mint 1 500 előadóművész élt.

255 millió forint a televízióban sugárzott filmek és szinkronok után

A jogdíjfelosztás érdekében az EJI közel hárommillió percnyi film-adatot dolgozott fel, a jogdíjból ennek eredményeként ezerötszáz olyan előadóművész is részesült, aki a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködött. A felosztott jogdíj jelentősen, 25 százalékkal bővült, köszönhetően az eredményes jogdíj érvényesítésnek.

Fontos változás, hogy az idei évtől a televíziós sorozatok főszereplői mellett már a szereplők is részesülhetnek jogdíjban.

Kifizetésre kerültek a Deezer által fizetett jogdíjak is

Most került sor a Deezerrel kötött egyezség alapján beszedett jogdíjak felosztására is. A Deezer azt követően kötött egyezséget az EJI-vel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította a Deezer jogsértését. A mostani jogdíjfelosztás – az egyezségnek megfelelően – a 2012 szeptemberétől 2018 májusáig terjedő időszakot öleli fel, a felosztás alapjául a Deezer által átadott játszási listák szolgálnak. Az EJI a jogdíjfelosztás érdekében közel 300 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amelyek között volt olyan dal is, amelyet az említett időszakban közel ötszázezer alkalommal hallgattak meg, a legnépszerűbb magyar felvételt pedig 150 ezer alkalommal szólaltatták meg. A tíz legnépszerűbb magyar dalt együttesen 1,5 millió alkalommal hallgatták meg. A feldolgozott adatok alapján elmondható, hogy a magyar dalok népszerűsége sajnos jelentősen elmarad attól a 35%-os aránytól, amilyen mértékben a hazai rádiók magyar felvételeket kötelesek sugározni.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings