2021 07/13

Az EJI Elnökségének beszámolója

Már letölthető az EJI Elnökségének 2020. évi beszámolója.

Az új típusú koronavírus-járvány 2020. első negyedévében jelent meg Magyarországon, a kormány 2020. március 11-én vezetett be rendkívüli jogrendet. A járvány megelőzése érdekében elrendelt korlátozások egyik napról a másikra megszüntették az élő előadások megtartásának lehetőségét. A járvány dinamikájához igazodva a kormány az év során e korlátozásokat előbb fokozatosan enyhítette, majd ismét szigorította, azonban így is elmondható, hogy március 11-ét követően egyetlen olyan nap sem volt 2020-ban, amikor valamennyi előadóművészi tevékenység korlátozás nélkül végezhető lett volna.

A járvány ugyan eltérő mértékben és módon, de végső soron minden előadóművészt hátrányosan érintett. Mivel az előadók bevételük legnagyobb részét az élő előadásokból szerzik meg, a legnagyobb kárt a koncertek, színházi és cirkuszi előadások tilalma eredményezte. A járvány azonban nem csak az élő előadások megtartását tette lehetetlenné, hanem a rögzített előadások hagyományos formáit is korlátozta: több hónapon keresztül nem szólhatott a zene az üzletekben, nem üzemelhettek a mozik. Mindezek hatására az előadók nemcsak közvetlenül, hanem az EJI útján is kevesebb bevételhez jutottak a 2020. évi felhasználások után.

Az EJI Elnökségének beszámolója az Egyesület 2020. évi működésével összefüggő legfontosabb adatokat foglalja össze, érthető keretbe foglalva a számviteli beszámoló és az átláthatósági jelentés gazdasági adatsorát. A beszámoló ide kattintva érhető el.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings