2020 05/27

Az EJI felgyorsítja a jogdíjkifizetést

Az EJI Küldöttgyűlése a jogdíjkifizetések felgyorsítása érdekében 2020. május 20-án módosította az Egyesület felosztási szabályzatát.

1. Jogdíjkifizetés magánszemélyek részére

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a jogdíjat az EJI akár a jogdíjértesítő megküldésének napján átutalja. A közterheket (személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó) az EJI az általános szabályoknak megfelelően vonja le, hacsak az érintett a kifizetést megelőző legalább 30 nappal (legközelebb május 31-ig) SZJA-nyilatkozat megküldésével más igényt nem jelez az Egyesület számára. Fontos, hogy azt is időben jelezze az EJI részére, ha Ön (saját jogán) nyugdíjas.

E szabályok alkalmazásával az EJI két héttel gyorsabban tudja minden érintett számára kifizetni a jogdíjat.

2. Jogdíjkifizetés egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok javára

Jelentősen átalakul a jogdíjak kifizetésének menete, ha az előadóművész – a személyi adatlap megfelelő kitöltésével – arra kéri az EJI-t, hogy a jogdíjat ne számára, hanem egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága számára fizesse ki. A vállalkozásra vonatkozó adatokat legkésőbb a kifizetést megelőző 30 nappal (legközelebb május 31-ig) kell az EJI részére bejelenteni, frissíteni.

2.1. A magánmásolási díjakat az EJI számla bevárása nélkül fizeti ki

A NAV vonatkozó állásfoglalása szerint a magánmásolási díj olyan bevétel, amely ÁFA körön kívüli. E változás eredményeként az üreshordozó díjról számlát nem kötelező kitölteni, akkor sem, ha az előadóművész az adatlapon úgy nyilatkozott, hogy a jogdíjat egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága (pl.: Bt., Kft.) részére kéri kifizetni.

FIGYELEM! az EJI a magánmásolási díjakat a személyi adatlapon megjelölt egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság számára számla bevárása nélkül utalja át. A könyvelés alapját képező számviteli bizonylat az EJI jogdíjértesítője, ezért ezt szükséges megőrizni.

A NAV állásfoglalása szerint azonban arra is van lehetőség, hogy a vállalkozás mégis számlát állítson ki a magánmásolási díjról. Fontos, hogy ilyen esetben a magánmásolási díj minden egyéb jogdíjtól elkülönítve szerepeljen a számlán, és megfelelően jelölve legyen, hogy e tétel az ÁFA körön kívüli („ÁKK”).

2.2. Egyéb jogdíjakat az EJI továbbra is számla ellenében fizeti ki vállalkozók számára

Minden egyéb jogdíjat (pl. sugárzási jogdíj, ismétlési jogdíj, audiovizuális jogdíj) az EJI csak megfelelő számla ellenében fizet ki, ha a jogdíjat nem az előadóművésznek, hanem az előadó egyéni vállalkozása vagy gazdasági társasága számára kell kifizetni. A számla kiállítására vonatkozó szabályok e jogdíjak esetében nem változtak.

Ha az EJI részére megküldött számla nem szabályszerű, az EJI erről a tényről az érintettet tájékoztatja, a hibás számlát pedig részére egyidejűleg visszaküldi.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings