2018 05/09

Az EJI jogerősen pert nyert a Deezer ellen

A Fővárosi Ítélőtábla most kézbesített, 2018 februárjában hozott ítéletével jogerősen is igazat adott egyesületünknek a Deezer internetes zeneszolgáltató elleni perben.

Megerősítve az elsőfokú határozatot, a bíróság kimondta: a Deezer megsértette az előadóművészek internetes jogát. A zeneszolgáltatás megkezdéséhez nem kért engedélyt az előadókat képviselő EJI egyesülettől, nem fizette meg az előadókat az EJI díjszabása szerint megillető jogdíjat, és elmulasztotta a zenefelhasználással kapcsolatos adatszolgáltatást is.

A bíróság most kötelezte a Deezert, hogy az előadókat megillető elmaradt jogdíjak összegének megállapításához adja át egyesületünknek az adatokat az előfizetők számáról, a felhasználással elért nettó bevételről, valamint a felhasznált hangfelvételekről. Az elmaradt előadói jogdíj összegéről a bíróság ezen adatok alapján fog határozatot hozni.

A bíróság kötelezte a Deezert arra is, hogy az ítélet rendelkező részét tegye közzé a muveszvilag.hu és az mztsz.hu oldalakon.

A teljes ítélet elolvasható itt.

A jogerős ítélet birtokában egyesületünk ismét felszólítja a többi internetes zeneszolgáltatót arra, hogy mielőbb rendezzék a szolgáltatásuk jogi hátterét.

Egyesületünk az előadói jogok védelmét tekinti legfőbb feladatának és továbbra is következetesen érvényesíti az előadóművészek érdekeit.

Az elmaradt jogdíjak megítélt összegéről és annak az előadóművészek számára történő kifizetéséről tájékoztatást adunk.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings