2020 03/28

Hozzák létre az Előadóművészek Szolidaritási Alapját

Az európai közös jogkezelő szervezetek levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől.

Ursula von der Leyen asszonynak
Európai Bizottság elnöke

E-mail útján: ec-president-vdl@ec.europa.eu

2020 március 26.

Tárgy: Nincs bevételük az előadóművészeknek

Tisztelt Elnök Asszony!

Annak a drámai helyzetnek az okán írunk Önnek, amelybe az előadóművészek a COVID-19 világjárvány következtében kerültek.

A legtöbb előadóművész már eddig sem részesült a streaming szolgáltatások bevételeiből, amely szolgáltatás ma a fogyasztók zenehallgatásának legfőbb módja. Most hirtelen megszűnt az élő előadásokból származó jövedelmük is.

A COVID-19 világjárvány, teljesen indokoltan, arra késztette a kormányokat, hogy elrendeljék a közösségen belüli távolságtartást, valamint a házon kívüli összejövetelek tilalmát. Ez az élő előadások azonnali beszűntetését eredményezi. Azoknak a zenészeknek, akiknek lekötött előadásaik voltak a következő hetekre és hónapokra, most hirtelen se munkájuk, se jövedelmük nincs. A stúdiófelvétel készítését szolgáló összejöveteleket szintén törölték. Az előadóművészek egyetlen jövedelme most a közös jogkezelő szervezetek (KJK) útján érvényesített műsorszolgáltatásból, nyilvános előadásból és más jogokból származik.

Elképesztő és teljesen elfogadhatatlan az, hogy az előadóművészek semmit, vagy csak nagyon keveset kapnak a legnagyobb, gyorsan növekvő és hamarosan talán az egyetlen bevételi forrást jelentő internetes zene után, amely a zeneipar bevételeinek akár 80%-át is elérheti. A zenész maga a zene, a zeneipar alapja és sarokköve. Teljes képtelenség, hogy a zenészek túlnyomó többségét kihagyták a streaming bevételekből, és hogy családjaik nem támaszkodhatnak az internetes jövedelmekre. Paradox módon, a világjárvány időszaka csúcsbevételeket fog hozni az összes streaming vállalkozásnak, az előadóművészeknek azonban nem.

Most arra kérjük Önt, hogy segítsen az EU előadóművészeinek túlélni ezt a válságot. Az alkalmazottak és a vállalkozások rendkívüli segítséget kaptak. Az előadóművészek túlnyomó többsége azonban szabadúszó, akiknek élő előadásokból és a felvételeik felhasználása után jogdíjból van jövedelmük. Nem alkalmazottak, így nem is férhetnek hozzá az alkalmazottaknak biztosított támogatáshoz.

Jelenleg több mint 500.000 előadóművész és családja maradt jövedelem nélkül, ezért az egész EU-ban a nemzeti szakszervezetek és KJK-k próbálnak segítséget nyújtani nekik szolidaritási alapok létrehozásával. A probléma azonban olyan méretű, hogy egy-egy ilyen alap csak csepp a tengerben.

Szégyenletes, hogy az előadóművészeknek nemzeti kormányaiktól és saját szervezeteiktől kell szociális támogatást kérniük, miközben megdolgozott pénzüket közvetítők szedik be, amelyek minden pénzügyi negyedévben a streaming bevételek hatalmas növekedéséről számolnak be.

Ezt a méltánytalanságot és a jelenlegi szerződéses rendszer kudarcát a politikusok is elismerték a szerzői jogi irányelvről folytatott vita során, és az előadóművészek díjigényének biztosítása érdekében elfogadták a 18. cikket. Ezt azonban 2021 júniusáig nem léptetik hatályba (kivéve, ha a tagállamok korábban ültetik át az irányelvet). A jelenlegi helyzetre tekintettel a Bizottságnak ösztönöznie kell a tagállamokat az irányelv lehető leggyorsabb átültetésére, annak érdekében, hogy minden előadóművész részesedhessen felvételei streaming bevételéből és megfelelő díjazást kapjon.

Ennek megtörténtéig arra kérjük Önt, hogy e szükséghelyzet kezeléséhez feltétlenül szükséges intézkedésként hozza létre az Előadóművészek Szolidaritási Alapját. Szíves rendelkezésére állunk, ha bármilyen módon elősegíthetjük, hogy ez az előadóművészi támogatás megvalósuljon.

Köszönettel vennénk a lehetőséget, hogy a fentieket Önnel videokonferencia útján megvitatathassuk. Önnel. Azonnal lépéseket sürgetünk, mert a COVID-19 világjárvány előadóművészekre gyakorolt ​​ hatása közvetlen és drámai.

Üdvözlettel,

Carlo Balzaretti
Zongorista, az ITSRIGHT igazgatója, Olaszország

Christian Martin
Basszusgitáros, a Playright elnöke, Belgium

Domantas Razauskas
Énekes, dalszerző, az AGATA elnöke, Litvánia

Erwin Angad-Gaur
Zenész, a SENA Performers és az Ntb / Kunstenbond elnöke, Hollandia

François Nowak
Harsonás, a SPEDIDAM elnöke, Franciaország

Goran Koncar
Hegedűművész, a HUZIP igazgatója, Horvátország

Grigoris Lamprianidis
Zongorista, karmester, az Apollon elnöke, Görögország

Jan Drozdowski
Gitáros, az STOART Előadóművészek Szövetsége elnöke, Lengyelország

Jan Granvik
Gitáros, a SAMI elnöke, Svédország

Gyimesi László
Basszusgitáros, az EJI elnöke, Magyarország

Luis Cobos
Karmester, az AIE elnöke, Spanyolország

Paddy Cole
Szaxofonos, az RAAP elnöke, Írország

Pedro Wallenstein
Csellista, a GDA elnöke, Portugália

Tanel Padar
Énekes, az EEL elnökségi tagja, Észtország

Az eredeti, angol nyelvű levél letöltéséhez kattintson ide.
A levél magyar nyelvű fordításának letöltéséhez kattintson ide.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

Fesztbaum Béla: A színház számomra szenvedély

Fesztbaum Béla a színházi jelmez mögött mindig az embert keresi, és a hangot, amellyel üzenetet tud közvetíteni múlt és jelen között.

Szulák Andrea: A színház csapatjáték, nem jó, ha valaki túl sok a színpadon

Elegancia, közvetlenség, humor, hiteleség – Szulák Andrea igazi díva, akinek minden rezdülése, vibrálása érzékeny összhangban áll.

Füstös Bálint: Zeneszeretőből fanatikussá váltam

Füstös Bálint kamaszkora óta a zene szerelmese, gitárját szinte soha sem hagyja magára, gondolatai minden pillanatban a zene körül forognak. Tehetségét a zene világa hamar felismerte. 2014-ben alapította meg Törőcsik Kristóffal és Lábas Vikivel közösen a Margaret Island zenekart. 

Bródy János: Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Koncz Zsuzsa: Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

Litkai Gergely: A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel


Eseménynaptár

2020
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2020
05/
20

Küldöttgyűlés (elektronikus hírközlési eszköz útján)

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (2019. évi rádiós, lehívásos, háttérzenei és kiegészítő díjak, külföldi jogdíjak)

2020
09/
15

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2020
10/
31

Jogdíjkifizetés (audiovizuális jogdíj, ismétlési jogdíj, külföldi jogdíjak)