2022 07/25

Előre hozzuk a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását

A felosztás új időpontja tompítja a KATA-ra vonatkozó új szabályok hátrányos következményeit.

A KATA szabályok változása a színészek, zenészek túlnyomó többségét különösen kedvezőtlenül érinti. Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátásokra tekintettel az előadók nagy számban kérték az Előadóművészi Jogvédő Irodát (EJI), hogy hozza előre az ismétlési jogdíjfelosztást, és még augusztus 31-et megelőzően fizesse ki a jogdíjakat, a KATA korábban megszokott szabályai szerint.

A színészek kérték
Az EJI elnöksége a legrövidebb idő alatt reagált az igényre. Mivel az ismétlési jogdíjfelosztás egy későbbi időpontra volt ütemezve, az országgyűlés pedig váratlan gyorsasággal módosította a törvényt, meg kellett vizsgálni a kérés teljesítésének lehetőségeit és korlátait.
Az EJI munkatervében ugyanis az év végéig féltucat nagyobb jogdíjfelosztás van beütemezve (audiovizuális-, rádiós ismétlési-, internetes jogdíjak, külföldről beszedett jogdíjak, éves jogosultkutatás). Ezek közül a hazai jogosultak számára átlagosan kifizetett jogdíjak tekintetében a legjelentősebb az ismétlési jogdíjfelosztás.

Előrehozott jogdíjfelosztás – rendkívüli erőfeszítések
Az elnökség ezért úgy döntött, hogy rendkívüli intézkedésekkel, az EJI munkaszervezetének minden rendelkezésre álló erőforrását latba vetve előre hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, és minden megtesz annak érdekében, hogy a kifizetések legkésőbb az augusztus 31-i határidővel a még fennálló szabályok szerint megtörténjenek. Az előzetes adatok alapján idén több mint 540 millió forintot fog az EJI a televíziós ismétlések alapján felosztani, aminek – sok év átlaga alapján – kb. 95 százaléka magyar előadó számára kerül majd kifizetésre.
A többi jogdíjfelosztás értelemszerűen későbbi időpontban történhet meg. Mivel más jogdíjak kifizetésének teljesítése fizikailag esélytelen a KATA szabályok szeptember 1-i életbe lépése előtt, így ez a változás senkinek nem jelent anyagi hátrányt az eredeti munkatervhez képest. Az év végéig az EJI minden jogdíjat kifizet.

Tennivalók
Ahhoz, hogy a KATA-s előadók augusztus 31-ig ténylegesen megkapják az ismétlési jogdíjukat, nagyon fegyelmezett és szoros együttműködést kérünk a jogdíjjogosultaktól. Csak akkor tudjuk a jogdíjakat augusztus 31-ig kifizetni, ha

• a jogosult előadó 2022. augusztus 18-ig kéri a jogdíjfizetési értesítő elektronikus kézbesítését az EJI Ügyfélszolgálatán. (Nincs teendője annak, aki korábban is e-mailben kapta meg az értesítőket).

• az EJI-nél megadott e-mail címe rendben működik és az képes fogadni az EJI levelét. Ez különösen fontos, mert bár 2022. augusztus 22-én elektronikus és postai úton is útjára indítjuk a jogdíjfelosztás eredményét tartalmazó értesítést, a posta működési sebességének ismeretében azok kapják meg biztosan időben az értesítést, akik engedélyezték az értesítő elektronikus kézbesítését. Aki a postai kézbesítésre hagyatkozik azt kockáztatja, hogy nem tud időben számlát kiállítani.

• Az EJI 2022. augusztus 29-ig várja a KATA-s számlákat elsősorban a szamla@eji.hu címre, továbbá személyesen vagy postai úton. Nem vállaljuk a jogdíjak augusztus 31-ig történő kifizetést, ha a számla bármilyen okból augusztus 29-e után érkezik meg, vagy azt korrigálni szükséges. A KATA-s számlákat az EJI természetesen augusztus 29-e után is befogadja és határidőben kifizeti, de a számlával kapcsolatos adózási változások megoldása az érintettekre marad.

• A KATA-s számlák feldolgozása miatt az SZJA-s jogdíjakat csak 2022. szeptember első napjaiban, a megszokottnál lassabban fizetjük ki. Ehhez kérjük szíves megértésüket.

Köszönjük minden érintett jogosultunk együttműködését és segítségét!

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings