2019 03/29

Hét országból beszedett jogdíjat fizet ki az EJI

Az EJI közel kétezer magyar előadónak fizet ki jogdíjat hangfelvételei és filmjei külföldi felhasználásai után.

A most lezárt jogdíjfelosztás során az AISGE-től (Spanyolország), a HUZIP-tól (Horvátország), a NUOVO IMAIE-től (Olaszország), a PI-től (Szerbia), a PPL-től (Egyesült Királyság), a SOUNDEXCHANGE-től (USA) és a STOART-tól (Lengyelország) 2018. november 1. és 2019. február 28-a között beszedett jogdíjak kifizetésére kerül sor.

A most kifizetésre kerülő jogdíjak többsége a hangfelvételek felhasználásából keletkezett, e körbe tartoznak a HUZIP-tól, a PPL-től, a SOUNDEXCHANGE-től, a STOART-tól és a PI-től beszedett jogdíjak. Az AISGE és a NUOVO IMAIE az audiovizuális előadások (például filmek) külföldi felhasználása után szedte be a magyar előadóművészeket megillető jogdíjat.

A magyar előadások külföldi felhasználása – sajnos – továbbra sem túl intenzív, ennek következtében a felosztás összesített értéke alig haladja meg a 7 millió forintot. A felosztás során 1 884 előadó részesült jogdíjban, az egy előadóra eső átlagos jogdíj 3 772 forint volt. A most kifizetésre kerülő legmagasabb jogdíj összege meghaladta a félmillió forintot, az ötvenezer forintot 26 esetben haladta meg.

A jogdíjfelosztásban érintett előadók 60 százaléka elektronikus úton kapja meg a jogdíjfelosztásról szóló értesítőjét. Az elektronikus kommunikáció nem csak gyorsítja, hanem olcsóbbá is teszi a kapcsolattartást, ezzel hozzájárul az EJI működési költségeinek alacsony szinten tartásához.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

Fesztbaum Béla: A színház számomra szenvedély

Fesztbaum Béla a színházi jelmez mögött mindig az embert keresi, és a hangot, amellyel üzenetet tud közvetíteni múlt és jelen között.

Szulák Andrea: A színház csapatjáték, nem jó, ha valaki túl sok a színpadon

Elegancia, közvetlenség, humor, hiteleség – Szulák Andrea igazi díva, akinek minden rezdülése, vibrálása érzékeny összhangban áll.

Füstös Bálint: Zeneszeretőből fanatikussá váltam

Füstös Bálint kamaszkora óta a zene szerelmese, gitárját szinte soha sem hagyja magára, gondolatai minden pillanatban a zene körül forognak. Tehetségét a zene világa hamar felismerte. 2014-ben alapította meg Törőcsik Kristóffal és Lábas Vikivel közösen a Margaret Island zenekart. 

Bródy János: Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Koncz Zsuzsa: Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával


Eseménynaptár

2020
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2020
05/
20

Küldöttgyűlés (elektronikus hírközlési eszköz útján)

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2020
07/
03

Jogdíjkifizetés (2019. évi rádiós, lehívásos, háttérzenei és kiegészítő díjak, külföldi jogdíjak)

2020
09/
15

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2020
10/
31

Jogdíjkifizetés (audiovizuális jogdíj, ismétlési jogdíj, külföldi jogdíjak)