2021 05/04

Külföldi és jogosultkutatás után járó jogdíjakat fizet az EJI

55 ezer magyar és külföldi előadóművésznek fizet jogdíjat az EJI.

55 ezer magyar és külföldi előadóművésznek küldött értesítést a napokban az EJI arról, hogy megkezdi a külföldről beszedett jogdíjak és az ún. jogosultkutatás eredményének kifizetését. Ez a kifizetés még nem a 2020. évi bevételek utáni nagyfelosztás, arra zenei területen június végén, audiovizuális területen pedig augusztus végén kerül majd sor.
 
A jogosultkutatás során a 2013 és 2019 közötti zenei és audiovizuális felosztásokat vizsgálta át ismét az EJI annak érdekében, hogy minél több felvétel jogosultja beazonosítható legyen. A vizsgálat során az EJI azt ellenőrizte, hogy az időközben megszerzett plusz információk (pl. újonnan beérkezett adatalapok, felhasználó által kijavított játszási listák stb.) alapján kifizethetővé váltak-e olyan felvételek jogdíjai, amelyek korábban nem, vagy nem egyértelműen voltak beazonosíthatók.
 
A külföldről beszedett jogdíjak felosztása során tizenegy ország elhangzásai után fizet jogdíjat az EJI, közöttük van például az USA, az Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország vagy Lengyelország is.
 
A mostani felosztás tehát a „szokásos” jogdíjakon felüli kifizetést jelent. A legmagasabb megállapított jogdíj összege így is meghaladta az ötmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész részére harmincegymillió forint, összesen pedig több mint ötszázmillió forintot fizetünk ki a napokban.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings