2021 07/30

Idén is magyar zenész kapja a legtöbb jogdíjat

Az egy évvel korábbinál valamivel kevesebb, 1,4 milliárd forint jogdíjat fizet ki hatvanháromezer magyar és külföldi zenész számára az EJI. A most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós és háttérzenei jogdíjakat, a Deezer által megfizetett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást.

A felosztott jogdíj öt százalékkal marad el a korábbi rekordévnek számító 2020. évi jogdíjfelosztástól. A felosztott jogdíjakban mutatkozó visszaesés egyértelműen arra vezethető vissza, hogy 2020-ban sok hónapon keresztül kényszerűségből zárva voltak a zenefelhasználó boltok és vendéglátóhelyek. A zenészek számára a legnagyobb anyagi veszteséget azonban az okozta, hogy a járvány hatásának tompítása érdekében elrendelt kormányzati intézkedések miatt 2020. március 16-a és 2021. május 23-a között egyetlen olyan nap sem volt, amikor korlátozás nélkül lehetett könnyűzenei koncertet tartani Magyarországon (ezt követően is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják zenés-táncos rendezvényre).

A hangfelvételi felosztás alapján legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja, sőt, az összes jogdíjat figyelembe véve a képzeletbeli dobogó harmadik helyén is magyar zenész áll. Örömteli, hogy a rádiós játszások alapján a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő zenész közül nyolc magyar, közöttük egy hölgy van.

1,3 milliárd forint rádiós jogdíj
A rádiós játszások alapján az EJI 2021-ben 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki, közel 58 ezer előadó részére.
A minél arányosabb jogdíjfelosztás érdekében az EJI közel tíz százalékkal növelte a feldolgozott játszási listák számát. A jogdíjfelosztás során közel 530 ezer különböző felvétel került beazonosításra, amely harminc százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Tovább nőt azon előadóművészek száma, akik jogdíja meghaladta az egy millió forintot, ilyen zenészből már 95 van. A legmagasabb kifizetett jogdíj ugyanakkor öt százalékkal csökkent, ennek összege 6,5 millió forint lett. Változatlan ugyanakkor a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó jogdíjának összege, részükre az EJI összesen 40 millió forintot fizetett ki. Az egy előadó részére kifizetett átlagos jogdíj összege a korábbi közel 24 ezer forintról 23 ezer forint alá csökkent.

Háttérzene: továbbra is magyar előadó dalát hallhattuk a legtöbbször a boltokban
2020-ban sok hónapon keresztül zárva voltak a nem létszükségleti cikkeket áruló boltok, továbbá a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, ami természetesen jelentősen kihatott a hangfelvételek háttérzenei felhasználására. Nem változott azonban az, hogy voltak olyan felvételek, amelyet naponta akár 300 alkalommal is hallhattunk a boltokban, vagyis a háttérzenei helyek továbbra is viszonylag szűk repertoárt használnak.
A jogdíjak felosztása során összesen 120 millió elhangzás adatait dolgozta fel az EJI, amely alapján 26 ezernél is több előadóművész között 64 millió forint jogdíj került kifizetésre. Jelentősen, közel duplájára nőtt a legmagasabb kifizetett jogdíj, ennek összege meghaladta a kétmillió forintot, míg a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó már több mint tízmillió forintot kap.

Egyre több a retro
A meghosszabbított védelmi idejű jogdíjat az ötven évnél régebbi hangfelvételek után fizeti meg a kiadó és azoknak az előadóművészeknek jár, akik a kiadótól csak egyszeri díjazásban részesültek. A jogdíjkifizetés már 1100-nál is több, már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt, egy-egy előadó jogdíja a legtöbb esetben azonban még mindig rendkívül szerény, csak 41 esetben haladta meg a 100 ezer forintot.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings