2022 04/01

Lezártuk a külföldről beszedett jogdíjak felosztását

Több mint hétszáz magyar előadó részesül a jogdíjból.

Az EJI az eredetileg tervezett időpontban lezárta azon külföldről beszedett jogdíjak felosztását, amelyet az év eleje óta fizettek meg a külföldi közös jogkezelő szervezetek.

A jogdíjfelosztás azokra a jogdíjakra terjedt ki, amelyeket a Litvániában, az Amerikai Egyesült Államokban, a Dániában, az Olaszoroszág, az Egyesült Királyságban, a Svédországban, a Hollandiában és Lengyelországban végzett felhasználások után beszedett az EJI. Az EJI-nek közel negyven külföldi közös jogkezelő szervezettel van olyan ún. kölcsönös képviseleti szerződése, amely biztosítja egyrészt a magyar előadóművészi teljesítmények külföldi felhasználása után keletkező jogdíjak beszedését, másrészt a Magyarországon felhasznált külföldi eredetű előadások jogdíjának kifizetését. Mivel a hazai rádiók, televíziók és más zenefelhasználók saját szerkesztői döntéseik nyomán jelentős mértékben külföldi felvételeket használnak fel, ezért évtizedes jelenség, hogy az országból nagyságrenddel több jogdíj kerül külföldi előadókhoz, mint amennyi külföldön keletkezett jogdíj magyar előadóhoz kerülhetne.

A jogdíjfelosztás eredményeként több mint hétszáz magyar előadóművész kapja meg jogdíját a napokban. Örömteli, hogy az érintett előadóművészeknek már több mint fele elektronikus úton tartja a kapcsolatot az EJI-vel, így számukra az értesítések gyorsabban és olcsóbban juttathatók el.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
02/
28

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2023
02/
28

Számla hiányában nem átutalható jogdíjak kifizetése az SZJA szabályai szerint

2023
04/
17

Jogdíjkifizetés (külföldről beszedett jogdíjak) / Payout of royalties collected from abroad

2023
07/
07

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings

2023
08/
01

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of audiovisual forms

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings