2020 02/07

Megújult az EJI Küldöttgyűlése

Eredményesen lezárult az EJI tisztújításának első lépcsője: 2020. február 6-án megújult az EJI Küldöttgyűlése

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület 2020. február 6-án tartott megismételt választógyűlésén a megjelent és az internet útján, online szavazó tagok négy évre megválasztották az Egyesület döntéshozó testületének, a Küldöttgyűlésnek tagjait. A megújított Küldöttgyűlés tagjai – a tisztújítás második szakaszában – rövidesen megválasztják az EJI elnökségét, elnökét, Felügyelőbizottságát és Jogdíjbizottságait.


fotó: Iró Zoltán

A Küldöttgyűlésnek 15 tagja van, melyből 7 főt az Egyesület zeneművész szekciójából, 5 főt a színművészek közül, 2 főt a táncművész szekcióból, további 1 főt pedig az artistaművész szekcióból választottak meg az Egyesület tagjai. A Küldöttgyűlés tagjai elismert előadóművészek, négyen Kossuth-díjasok, hárman Érdemes művészek, egy-egy megválasztott tag Jászai Mari-, Liszt-, Máté Péter-, Bánffy Miklós-díjjal, illetve egyikük a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel rendelkezik.

fotó: Iró Zoltán

A választási folyamatban rekordszámú egyesületi tag élt jelölési jogával, a tagok minden korábbinál több, 91 jelöltet állítottak, akik közül 46-an vállalták a jelölést. Az EJI történetében először online úton, az EJI Fiókon keresztül is részt lehetett venni az ülésen. A tapasztalatok szerint a személyes és az internetes részvétel kiválóan egészítette ki egymást.

Az Egyesület Küldöttgyűlésének megválasztott tagjai:  
Benkő László zeneművész,
Császár Angela színművész,
Detre Annamária színművész,
dr. Dorogi Ákos zeneművész,
Frenreisz Károly zeneművész,
dr. Gyimesi László zeneművész,
Hegedűs D. Géza színművész,
Mihályi Gábor táncművész,
Mihályi Győző színművész,
Pálos Zsuzsa színművész,
Póka Egon zeneművész,
Rotter Oszkár táncművész,
Szenthelyi Miklós zeneművész,
Zsilák György artistaművész,
Zsoldos Béla zeneművész.

A megválasztott küldötteknek gratulálunk!

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk

Fesztbaum Béla: A színház számomra szenvedély

Fesztbaum Béla a színházi jelmez mögött mindig az embert keresi, és a hangot, amellyel üzenetet tud közvetíteni múlt és jelen között.

Szulák Andrea: A színház csapatjáték, nem jó, ha valaki túl sok a színpadon

Elegancia, közvetlenség, humor, hiteleség – Szulák Andrea igazi díva, akinek minden rezdülése, vibrálása érzékeny összhangban áll.

Eszenyi Enikő: A Vígszínház Európában is tájékozódási pont lett

Amikor a férfi maszkom elkészült nem néztem tükörbe, hogy ne tudjam magamról, hogy nézek ki. Abban biztos voltam, ha a figura identitását megtalálom, és ahhoz a megfelelő hangot is, az annyira a szerepé lesz, hogy be sem rekedek tőle. Így is lett.

Füstös Bálint: Zeneszeretőből fanatikussá váltam

Füstös Bálint kamaszkora óta a zene szerelmese, gitárját szinte soha sem hagyja magára, gondolatai minden pillanatban a zene körül forognak. Tehetségét a zene világa hamar felismerte. 2014-ben alapította meg Törőcsik Kristóffal és Lábas Vikivel közösen a Margaret Island zenekart. 

Bródy János: Minden dal egy kicsit olyan, mintha a gyermekem lenne

Az Illés-együttes volt a kezdet, a lázadó kamaszkor, az első nagy szerelmek és csalódások korszaka. A Fonográf idején értem igazán tudatos művésszé és az első szólólemezem sikere avatott engem önálló előadóvá. 

Koncz Zsuzsa: Hiszek a dalok erejében

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot. - Interjú Koncz Zsuzsával

Litkai Gergely: A stand-up több mint vicceseket mondani a színpadon

A jó stand-up strukturált, több rétegű, érzelmeket ébreszt, gondolkodásra ösztönöz. Erre pedig tudatosan kell készülni, mert ez már írói és előadói képesség, amit lehet és kell is fejleszteni. - Interjú Litkai Gergellyel

Pálmai Anna: A jó társulat szakmailag és emberileg is felemel

A közönséget mindig érezni lehet. Maga a színház is: energia, energiaáramlás egymás és a közönség között. Keserves, ha semmi nem jön a nézőtérről. - Interjú Pálmai Anna színésznővel

Bágyi Balázs: A jazz az életem

Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.

Kautzky Armand: A jó szinkronszínész dobbantó nélkül ugrik

Amikor szinkronizálunk, nincs idő a felkészülésre. Abban a pillanatban hozni kell az adott karaktert, nincs lehetőség időkérésre, hogy tessék adni nekem öt percet, hogy felhergeljem magam.

Mészáros Blanka: A határokat feszegetem, de csak így van értelme!

Amikor a világ dübörög mögöttem, le kell tudom csendesíteni magamat. Számomra erre a naplóírás ad lehetőséget. Muszáj megőrizni ezeket a gondolatokat, mert ősi erőt és természetes energiát jelentenek.

Földi Béla: Ahol a szó ereje véget ér, ott kezdődik a táncé

A tánc magánvélemény – vallja Földi Béla.  Az igazi táncos az előadás során önmaga mélységét és magasságát, a világhoz és a pillanathoz való viszonyulását is feltárja, átadja. 


Eseménynaptár

2020
02/
06

Megismételt Választógyűlés a Budapest Music Centerben

2020
02/
28

Hangfelvételek regisztrációs határideje

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (külföldi jogdíjak)

2020
06/
30

Jogdíjkifizetés (2019. évi rádiós, lehívásos, háttérzenei és kiegészítő díjak, külföldi jogdíjak)

2020
09/
15

Audiovizuális adatlapok regisztrációs határideje

2020
10/
31

Jogdíjkifizetés (audiovizuális jogdíj, ismétlési jogdíj, külföldi jogdíjak)