2018 07/02

Nyugdíj-kiegészítő támogatás

Az EJI nyugdíj-kiegészítő támogatásról döntött, amellyel azoknak az elismert előadóknak nyújt segítséget, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellé semmilyen juttatásban nem részesülnek. 

A rangos, elismert előadóművészek közül is sokan kerülnek idős korukban nehéz anyagi helyzetbe. Közülük egyeseken segít a Magyar Művészeti Akadémia, vagy az illetékes miniszter által adományozható művészjáradék. Akik azonban nem kaptak magas állami, szakmai kitüntetést, azok gyakran nehéz öregkornak néznek elébe.

Ezen a helyzeten segít az Előadóművészi Jogvédő Iroda azzal, hogy a szolidaritás jegyében a nyugellátásból kiszorult előadóművészek számára nyugdíj-kiegészítést nyújt. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, azt tehát a művészek maguk termelik meg. Az egyesület a befolyt jogdíjak 10%-át fordítja szociális, szakmai célokra, az új támogatás forrása is ez a tétel.

A nyugdíj-kiegészítés iránti kérelmeket, a szakmai szervezetek javaslatait az EJI honlapjáról letölthető nyomtatványon lehet benyújtani, és azokról az Egyesület – kizárólag előadóművészekből álló – elnöksége dönt. A juttatásért nemcsak az EJI-nél regisztráltak, illetve EJI tagok, hanem bármely előadóművész folyamodhat, aki megfelel a honlapon olvasható feltételeknek.



Író Zoltán felvétele

A szolidaritási intézkedés életbe lépését bejelentő Dr. Gyimesi László, az EJI elnöke, és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) főtitkára elmondta, hogy a nyugdíj-kiegészítés havi összegét az EJI a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 35-200%-ában, különös méltánylást igénylő esetben legfeljebb annak 300%-ában határozta meg. Rámutatott, hogy a létminimum alatt élő művészek állami nyugdíját akár meg is duplázhatja ez a kiegészítő járadék. Hozzátette: „Az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, valamint a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását.”

Az EJI évről évre több jogdíjat oszt fel, az egyre pontosabb felosztás eredményeként pedig mind több előadóművész jut hozzá az őt megillető jogdíjhoz. Az egyesület által felosztott jogdíj mértéke az elmúlt harminc évben ezerszeresére nőtt, miközben a jogdíjfelosztást végző csapat mérete továbbra sem éri el a húsz főt.

A nyugdíj-kiegészítő támogatásról még több tudható meg, ide kattintva. A kérelem benyújtásához szükséges űrlap letölthető ide kattintva. 

Frissítés: A támogatás benyújtásához szükséges űrlap 2018. július 13. napján frissítésre került, a könyebb kitölthetőség érdekében. Kérjük, a kérelmek benyújtásához - a korábban letöltött űrlap helyett - a friss változatot használják. A fenti cikk a friss űrlapra való hivatkozást tartalmazza.

« vissza az előző oldalra

Hírek


Interjúk


Eseménynaptár

2023
09/
29

Jogdíjkifizetés (Audiovizuális előadások és külföldi jogdíjak) / Payout for audiovisual recordings

2024
02/
15

Választógyűlés az EJI székhelyén

2024
02/
22

Megismételt Választógyűlés a BMC-ben

2024
02/
29

Hangfelvételi adatlapok regisztrációs határideje / Deadline for registration of sound recording forms

2024
03/
26

Külföldről beszedett jogdíjak felosztása

2024
06/
25

Jogdíjkifizetés (Hangfelvételek felhasználása és külföldi jogdíjak) / Payout for sound recordings